Mobbad elev tvingas gå i skola i annan kommun

Mobbning gör att eleven inte kan gå kvar i skolan på hemorten. Mamman anser att det funnits brister i hur skolan hanterat situationen.

Mobbing gör att eleven inte kan gå kvar i skolan på hemorten. Nu byter eleven till en skola i en annan kommun. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Mobbing gör att eleven inte kan gå kvar i skolan på hemorten. Nu byter eleven till en skola i en annan kommun. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Linn Sandberg

Tierp2020-08-20 14:00

– Vi känner att vår sons säkerhet inte kan garanteras på den skola han går nu, säger mamman till tidningen.

Mamman berättar hur hon upplevt det hela och förklarar mobbningen startade förra hösten på en skola i Tierps kommun. I samband med att eleven skulle gå på toaletten under en lektion blev han attackerad och slagen av två elever i korridoren. Mobbningen ska sedan ha fortsatt under hösten med flera olika händelser. Bland annat ska den tioåriga eleven ha blivit nedstänkt med målarfärg samt fått målarvatten hällt över sig i samband med en lektion. Händelserna gjorde också att eleven under perioder vägrade gå till skolan.

Föräldrarna anmälde mobbningen till Skolinspektionen som också utrett ärendet och konstaterat att skolan behövde vidta åtgärder för att få ordning mobbningen. Under delar av höstterminen fick eleven stöd av en elevassistent som fanns med i skolan.

– Elevassistenten utgjorde en trygghet, men det är ingen långsiktig lösning. Dessutom skulle det inte bli någon elevassistent den här terminen, uppger mamman.

Hon upplever också att åtgärderna stannade vid en elevassistent.

– Det löser inte det långsiktiga problemet om ökad trygghet på skolan. Vi upplever att skolan inte vidtagit några ordentliga åtgärder.

Tidningen har varit i kontakt med Per Angemo, skolchef i kommunen. Han förklarar att kommunen inte kommenterar enskilda elevärenden. Vidare säger han: "Alla ärenden gällande upplevd kränkande behandling utreds och hanteras enligt våra riktlinjer och handlingsplaner."

Mamman förklarar att sonen mår psykiskt dåligt då han inte upplever att han får någon hjälp. 

– Vi vill egentligen inte det här då vi bor nära skolan, men vi känner oss tvingade. Vår son kommer att gå i en skola i en annan kommun i höst då vi känner att det finns brister i hur skolan hanterat detta.

Istället för en kort promenad blir det nu en lite längre busstur varje dag för sonen för att ta sig till skolan. Mamman frågar sig också varför deras hemmakommun inte vill stå för busskortet till den nya skolan.

När det gäller ersättning för bussresorna svarar skolchefen Per Angemo: "Skollagen reglerar detta och rätten till skolskjuts gäller inte elever som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem eller som går i en annan kommuns grundskola".

För den mobbade eleven startade höstterminen på den nya skolan denna vecka. 

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!