Missbruksvård i trygga villan

Den har länge hetat gula villan. Nu passar trygga villan lika bra som namn på det integrerade arbete med missbruksvård som flyttat dit.

Integrerat. Lars Öhman, enhetschef, och specialistsjuksköterskorna Sofia Lindblad och Marjo Hakulinen, jobbar i gula villans integrerade mottagning för missbruks- och beroendevård.

Integrerat. Lars Öhman, enhetschef, och specialistsjuksköterskorna Sofia Lindblad och Marjo Hakulinen, jobbar i gula villans integrerade mottagning för missbruks- och beroendevård.

Foto: Anders Badner

Tierp2015-11-09 11:00

Vad enheten formellt ska heta är inte klart, men enhetschefen Lars Öhman smyger inte med att han välkomnar flytten från nätverkshuset på Bangårdsgatan.

– Vi har tittat på det här huset sedan 2012.

Ungefär samtidigt kom förfrågan från landstinget om att bygga upp en integrerad mottagning för den öppna missbruksvården i kommunen. I gula villan är den integrationen genomförd både organisatoriskt och fysiskt. Villan bemannas av beroendeterapeuter, ett personligt ombud för psykiatrin samt från landstinget beroendesköterskor och en läkare på deltid. Verksamheten i gula huset jobbar även både praktiskt och organisatoriskt intimt ihop med olika funktioner i kommunens individ- och familjeomsorg.

När frågan kom var Tierps kommun inte sen med att svara, arbetet inleddes, beslut togs 2014 och i år har verksamheten kommit igång, med integration och tillgänglighet som ledstjärnor.

– Gula villan ska vara så tillgänglig som möjligt både för invånarna och mellan aktörer. Det säger Lars Öhman och menar med aktörer det han kallar kommunens respektive landstingets fyrkant. Problematiskt med fyrkanter som ibland kan uppfattas som just lite kantiga och där det i allmänhet råder sekretess mellan de båda delarna.

Villans målgrupp är kommuninvånare med alkohol- eller drogberoende, eller som illegalt använder läkemedel. Stöd till anhöriga och barn i missbruksmiljöer ingår också i verksamheten.

All behandling utgår från kundens behov efter individuell kartläggning och planering. Och den sker med hjälp av alla relevanta samhällsresurser, till exempel arbetsmarknadsenheten Arken. Samtalsgrupper är en viktig del i genomförandeplanen, som Lars Öhman kallar för utbildning.

– Det är ett sätt att få bort stigmat kring sjukdomen.

Vad som eftersträvas i gruppsamtalen beskriver han så här:

– Individerna är experter på sig själva. Vi är experter på behandling. Det gäller att få dessa experter att mötas.

Att gruppkemin fungerar ger röster från några kunder tydliga bevis på. Regelbundna möten i en trivsam, trygg och öppen miljö med allt på ett ställe lovordas av alla. Likaså gruppsamtalens förmåga att lyfta alla, genom gråt, skratt och andra starka känsloyttringar, till att landa i stärkta individer.

– Hammare och spik kan vi ordna, men ni får bygga kojan själva. Det är beroendeterapeut Karin Johanssons ord för gruppernas betydelse, där vars och ens berättelse ger en ny och bygger gruppen.

FAKTA Vetenskapligt arbetssätt

Behandlingsverksamheten i gula villan är evidensbaserad, följer rekommendationer från Socialstyrelsen och har stöd i vetenskaplig forskning. Arbetet utgår bland annat från tolvstegsmodellen. Efter personlig kartläggning skapas kunskap om och förståelse för problem och lösningar, för en väg framåt till motiverande aktiveter som bryter missbruksbeteendet, minskar riskfaktorer för och förstärker skyddsfaktorer mot missbruket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!