Det är oftast på gymnasiet den stora debuten av alkohol sker. Konsumtionen av alkohol ökar bland flickor i årskurs två på gymnasiet, men i övrigt är trenden i Tierp att färre elever i sjuan och nian dricker alkohol nu än för fem år sedan.
– Även om statistiken ser bra ut för elever i årskurs sju och nio så kan vi inte andas ut. Vuxna och föräldrar får aldrig släppa kontrollen över hur deras barn och unga handskas med alkohol och droger. Problemet i Tierps kommun är egentligen de vuxnas konsumtion, det visar inte minst socialtjänstens rapporter om ett växande problem med barns utsatthet mycket på grund av föräldrarnas missbruk. Det är viktigt att även förebygga problematiken hos vuxna, säger Lars Öhman, samordnare för det drogförebyggande arbetet i Tierps- och Älvkarleby kommuner.
Lars Öhman är drogsamordnare i båda dessa kommuner, men i mars 2011 försvinner funktionen. Uppgiften som drogsamordnare ryms nämligen i det treåriga Alkohol- och drogsamordnarprojektet som avslutas i mars. Det vanligaste är att en kommun har en drogsamordnare, om en sådan tjänst skapas i början av nästa år i Tierp och Älvkarleby återstår att se. Lars Öhman hoppas det. Nu när projektet närmar sig sitt slut konstaterar Lars Öhman att en rad breda drogförebyggande insatser gjorts. Dit hör exempelvis att på olika sätt och mellan olika lokala aktörer öka medvetandet i samhället om frågor kring alkohol och droger. Här har kommunala förvaltningar, närpolisen i Tierp, kyrkor och samfund, landstinget i Uppsala län, Regionförbundet, föreningslivet, kommunens skolor och andra funnits med.
– Vi har exempelvis haft kurser och seminarium, utbildat fritidsledare i kommunen, haft informationskvällar om drogläget i Tierp, utbildat oss i hur vi bättre kan jobba med media i opinionsbildande syfte. Vi tror på det systematiska, metodiska arbetet att öka medvetandet bland allmänheten och olika berörda aktörer, säger Lars Öhman.
Om bara någon vecka är det lucia, den dag på året som det kan vara stökigt med ungdomsfylla. Fritidsgården i Tierp har öppet fram till halv tio på kvällen, men några särskilda insatser görs inte för att motverka ungas drickande just under luciafirandet.
– Lucia har under senare år visat sig vara lugnt när det gäller ungdomsfylla. Vi sätter in krutet på Halloween och skollovsveckan i oktober där olika aktörer samverkar för att stoppa drickandet, säger Lars Öhman.
Projektet har även byggt upp ungdomsnätverket i Tierp samt bidragit till utvecklingen av ett liknande nätverk i Älvkarleby.
Faktarubrik
April 2008 inleddes alkohol- och drogsamordnarprojektet i som ett samarbetsprojekt i Tierp och Älvkarlebys kommuner. Syftet är att utveckla ett samordnat och långsiktigt alkohol- och drogförebyggande arbete på den lokala nivån. För att nå dit sattes tre mål; öka kunskaperna, förbättra samordningen av insatserna och öka antalet insatser. Projektet har under projekttiden startat ett antal delprojekt, exempelvis Samverkan för trygghet för att utveckla kontakterna med polisen.