De tjänstemän som arbetar med avfallsfrågorna i kommunen har känt att Tierp halkat efter och att det nu krävs åtgärder för att både höja återvinningsgraden och säkerheten på återvinningscentralerna – både för personalen och för dem som lämnar sittt avfall. Därför arbetar tekniske chefen Thomas Kilström och projektledaren Claes Sjögren nu fram en rapport som inom kort ska presenteras för politikerna. Om förslagen i rapporten går igenom i den politiska processen är det här vad som väntar de boende i Tierps kommun:
En stor satsning på återvinningscentralen i Gatmot.
Stängning av återvinningscentralen i Tierp.
Ökad tillgänglighet och säkerhet vid centralen i Skärplinge.
Flytt av återvinningscentralen i Söderfors, troligen till reningsverket utanför samhället.
– Genom att fördubbla antalet avlämningsfack i Gatmot kommer vi att kunna få till en bättre källsortering, som i sin tur leder till en bättre miljö. Gatmot är en bra anläggning med goda basförutsättningar, säger Claes Sjögren.
– Vi kommer dessutom att ha centralen öppen på lördagar och utökar öppettiden med en timme, tillägger han.
Att stänga den centralt belägna återvinningscentralen i Tierp kommer säkert att vålla irritation. Men anläggningen är liten och trång och har brister i arbetsmiljö och säkerhet.
– Genom att koncentrera verksamheten till Gatmot kan vi garantera att vi alltid har flera personer i tjänst. Det är viktigt då det ibland uppstår incidenter där personalen hotas eller utsätts för våld, säger Thomas Kilström.
Anläggningen saknar dessutom funktionella personalutrymmen.
Flytten av återvinningscentralen i Söderfors är logisk. Nu ligger den i ett villaområde där tung trafik inte är särkilt lämplig.
– Att vi vill flytta den till reningsverket beror på flera faktorer – som säkerhet, buller och det rent sanitära, säger Thomas Kilström.
Återvinningslyftet är benämningen på de förändringar som är på gång. Förutom att kunna ta emot mer avfall arbetar de ansvariga mycket med hur det avfall som lämnas ska kunna återvinnas på bästa sätt. Som det har varit och delvis är ännu går för mycket avfall till deponi, vilket medför betydande kostnader för kommunen.
Att bygga en helt ny återvinningscentral skulle kosta Tierps kommun minst 20 miljoner kronor. Därför har man i stället valt att satsa pengarna på att utveckla tre av centralerna.
– Vi är en för liten kommun att ha fyra centraler. Exempelvis har Eskilstuna, som är en mycket större kommun, bara en, säger Thomas Kilström.
Ännu fler miljösatsningar är på gång i kommunen. Just nu diskuteras hur man på bästa sätt ska kunna ta hand om matavfallet. Det finns olika lösningar, till olika kostnader, men ännu är inget bestämt.
Redan till sommaren ska dock återvinning av textilt avfall kunna vara på plats.
– Det kan ske på tre olika nivåer. Hela och rena kläder och textilier ska kunna återanvändas. Ur andra textilier ska textilfibrer kunna återvinnas. Det som inte kan återvinnas bränns och ger energi, säger Claes Sjögren.