Miljögifter inte från Lövstabukten

I somras konstaterades att fisk i Lövstabukten i Norduppland hade förhöjda halter av miljögifterna PCB och DDT. Nu visar de prover av bottensediment som tagits i bukten att gifterna inte kommer därifrån.

Tierp2007-02-08 00:01
Det var när Stockholms universitet analyserade miljögifter i fisk från olika områden i Bottenhavet som man fick det oväntade resultatet i Lövstabukten. De värden man uppmätte där var bland de högsta i hela undersökningen. Länsstyrelsen i Uppsala län har sedan haft uppgiften att försöka utreda varifrån gifterna kommer.
- Vi gjorde en sedimentundersökning tidigt i höstas eftersom det är rimligt att tro att de gifter man sett i fisken också finns i bottensedimenten, säger Lennart Nordvarg, chef för länsstyrelsens miljöanalysfunktion.

Proverna har sedan skickats på analys både inom och utom landet. Förutom PCB och DDT har länsstyrelsen velat få veta om de även innehåller dioxin och frågat efter halter av en rad olika metaller, 18 stycken.
Nu har Lennart Nordvarg fått resultatet. En första preliminär genomgång av siffrorna visar att varken metallhalter eller PCB- och DDT-mängderna är alarmerande, medan man hittade lite mer av dioxin.

Svaret på frågan varför fisken har höga gifthalter har man alltså ännu inte fått, men man tror sig ändå kunna säga att det inte handlar om utsläpp från någon miljöbov på land.
- Vi hade hoppats att vi skulle kunna få reda på om gifterna i Lövstabukten kommit utifrån öppna havet eller inifrån land, och jämför man proverna tagna i Karlholmsfjärden och Lötfjärden förefaller det som om föroreningarna huvudsakligen kommer från havet, säger Lennart Nordvarg.
- Vilket ju å andra sidan gör dem svårare att komma åt.

Men även om gifthalterna i Lövstabuktens fisk är överraskande höga så är det inte frågan om sådana mängder att fisken är farlig att äta, menar Lennart Nordvarg:
- Fast till exempel laklever skulle jag kanske undvika, eftersom levern är det organ där gifter ansamlas, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!