Advokat Per-Ulrik Andersson är fastighetsägarens ombud.
– De har grävt sönder i onödan. Kommunen har heller inte kommunicerat med ägaren, säger han.
Kommunens uppfattning är ett den försökte att kommunicera. Det akuta grävjobbet gjorde i november 2009. Fastighetsägaren återkom till sitt hus i april 2010.
– Jag fick en chock. En gran är förstörd, tujorna är nedbrutna och hallonbuskarna är borta. Jag ifrågasätter inte kommunen servitut, men sättet som man gör detta på, säger Margareta Karlsson.
Hon klagade hos kommunens tekniska kontor, men fick inget gehör. Då gjorde hon rättssak av det hela och stämde kommunen. På tisdagen inspekterade mark- och miljödomstolen gården.
– Frågan är om man har gått för ovarsamt till och gjort en onödigt stor åverkan. Kommunen säger att det var nödvändigt och det är detta vi ska bedöma. Gården ligger i en kulturskyddad miljö, men det är inte säkert att granar och tujor omfattas av det, säger rådmannen Denny Heinefors.
Margareta Karlssons gård är omgärdad av byggnader i alla väderstreck. Grävningen gjordes inne på gården längs en ladugårdsvägg. Hon yrkar på 319 000 kronor i skadestånd för att kunna återställa trädgården. Tierps kommun företräds av Olof Moberg, jurist vid Sveriges kommuner och landsting.
– Jag är inte ens säker på att detta är ett miljömål, säger han.
Även detta ska domstolen ta ställning till. Om det inte är ett miljömål måste Margareta Karlsson starta en ny rättprocess om ett allmänt skadestånd.