Mera närproducerat på tallrikarna i kommunen

Tierps kommun vill ha mera närproducerad mat på tallrikarna i förskolor, skolor och äldreomsorg. Nu ska lokala producenter sätta sig i skolbänken och lära sig mer hur de ska kunna leverera livsmedel till kommunen.

Tierps kommun vill ha mera närproducerad mat på tallrikarna i förskolor, skolor och äldreomsorg. Isabelle Axelsson är projektledare för NärMat – Mer närproducerat i Tierps kommun.

Tierps kommun vill ha mera närproducerad mat på tallrikarna i förskolor, skolor och äldreomsorg. Isabelle Axelsson är projektledare för NärMat – Mer närproducerat i Tierps kommun.

Foto: Kjell Sjöberg och UNT

Tierp2021-04-07 18:00

Arbetet med att skapa förutsättningar för en större andel närproducerade livsmedel i kommunen har pågått en tid. Tierps kommun samarbetar med Östhammar, Heby och Knivsta i projektet "Närmat" där målet är mera närproducerade livsmedel i kommunernas kök. 

– Det här projektet handlar om att vi vill skapa ett mindre sårbart samhälle med en ökad grad av självförsörjning. Vi vill även föra människor närmare den mat som de äter, säger Isabelle Axelsson, projektledare för NärMat i Tierps kommun och fortsätter:

– Med detta vill vi även skicka signaler till gröna näringar att kommunen vill satsa på dem.

undefined
Isabelle Axelsson är projektledare för NärMat – Mer närproducerat i Tierps kommun. Här vattnar hon sin egen odling i Örbyhus.

Hon beskriver att man nu kommit till en genomförandefas i projektet. 

Tillsammans har kommunerna tagit fram ett system som ska göra det enkelt för olika lokala producenter att utifrån deras förutsättningar kunna leverera livsmedel till sin kommun.

Systemet som heter "Det dynamiska inköpssystemet" (DIS) bygger på anbudsförfrågningar från kommunerna där mindre volymer efterfrågas, vilket ska öppna för att flera aktörer ska kunna delta i upphandlingarna.

DIS är redan i drift och Tierps kommun har redan gjort ett par anbudsförfrågningar via systemet för livsmedel till äldreomsorgen.

– Vi tycker detta är fantastiskt kul att vi genom DIS ges möjligheten till detta. Vi ser fram emot att utveckla dessa samarbeten som vi knutit under projektet och på sikt öka självförsörjandegraden i länet tillsammans med det lokala inköpen, säger Fredrik Holmgren, kostchef i Tierps kommun.

För att få bli ansluten till systemet krävs att man driver sin verksamhet i bolagsform och uppfyller de olika upphandlingskriterier som ställs vid anbudsförfrågningarna.

– Inköpssystemet togs i drift i början på mars och vi har redan haft ett digitalt utbildningstillfälle. Vi har redan ett antal livsmedelproducenter ansluta till systemet, säger Isabelle Axelsson.

För att nå ut till ännu flera så anordnar Tierps kommun nu ytterligare en digital anbudsskola där ännu flera livsmedelsproducenter har möjlighet att delta och lära sig hur det fungerar och hur man kan delta och lämna anbud.

– Som det ser ut nu kommer vi nog ha runt ett tjugotal deltagare på den skolan, säger Isabelle Axelsson.

I maj räknar Tierps kommun med att de första levereranserna av lokala livsmedel som upphandlats via DIS ska anlända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!