Mer fisk ska lockas till bäcken

Sedan 2006 pågår en studie som syftar till att underlätta för fisk att komma längre upp i Askhamnsbäcken, vid Kapplasse naturreservat, för att leka. Nu provfiskas bäcken för tredje året i rad.

Malin Hjelm från Upplandsstiftelsen kollar av fiskbeståndet vid naturreservatet Kapplasse.

Malin Hjelm från Upplandsstiftelsen kollar av fiskbeståndet vid naturreservatet Kapplasse.

Foto: Johan Eriksson

Tierp2008-04-12 00:01
För tre år sedan genomförde Upplandsstiftelsen åtgärder för att förenkla för fisk att vandra uppför Askhamnsbäcken vid Sikhjälma för att leka. Sedan dess pågår en studie av fiskbeståndet i bäcken. Biolog Malin Hjelm från Upplandsstiftelsen, arbetar med studien.
- Anledningen till studien är främst att den här kuststräckan har dåligt med grunda, skyddade vikar som de här fiskarna behöver för att leka. Då är den här bäcken och andra kustmynnande vattendrag viktiga för framför allt gädda och abborre, berättar hon.

De förbättringar som hittills gjort är att man placerat ut stenar i bäcken på ett par ställen.
- Det är många gånger människans ingrepp som gjort det svårare för fisken. Det kan vara att man dikat ur för häftigt eller satt in vägtrummor av fel storlek, berättar Malin Hjelm.
Hon betonar att det ofta är enkla saker som behöver göras, men markägarnas tillstånd krävs alltid vid förändringar i vattendrag.
- Det kan exempelvis vara breddning på något ställe eller sätta in en större vägtrumma för att minska vattenflödet. Hos bland annat Upplandsstiftelsen och länsstyrelsen kan man få tips om just sitt område, flikar Malin Hjelm in.

I dagarna inleddes arbetet för året med att inventera fiskbeståndet i bäcken. Ett arbete som kommer pågå under hela våren. Första kollen visar dock att fisken ännu inte riktigt vaknat till. Ryssjan som placerades ut dagen före var helt tom då Malin Hjelm tog upp den.
- Det är lite för tidigt ännu helt enkelt, det är nog helt enkelt för kallt i vattnet efter den kalla våren, menar hon.
De slutsatser som fortlöpande dras från studien kommer att visa på effekten av de åtgärder som hittills gjorts och eventuellt leda till flera förbättringar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!