Det hoppas Tierps kommun vinna med att utveckla medborgardialogen. Riktlinjer och principer för sådan dialog antogs vid vårens sista sammanträde med kommunfullmäktige.
Dialogen ska inte ersätta det representativa politiska systemet med förtroendevalda, men ska enligt dialogdokumentet kunna stärka de folkvaldas arbete genom ökad kunskap om det demokratiska systemet, större öppenhet och mer samspel.
Riktlinjerna säger att en dialog ska användas om frågan sin är aktuell för öppna samtal går att påverka, om politikerna går att påverka, om de behöver mer kunskap om medborgarnas synpunkter i frågan och om samtidigt kan ge medborgarna större insikt i kommunens ansvar och vilka prioriteringar som behöver göras. Samtidigt understryks att dialogen ska uppfattas som meningsfull och med tydliga möjligheter till påverkan, om kommunens styrande ska få mer än bara ”protestmedborgare”.
Det framhålls även att det är mindre lämpligt att öppna en dialog med medborgarna om politikerna redan är klara över vilka beslut som ska fattas.
Riktlinjerna pekar på olika möjliga former för dialog i en trappstegsmodell. Information är första steget och faktiskt medbeslutande är det översta. Paneler, fokusgrupper, dialogcaféer, rådslag med folkomröstningar och medborgarbudgetar på specifika områden är exempel på de dialogverktyg som kan användas.
Barns, ungdomars och äldres möjligheter att delta ska enligt riktlinjerna ägnas särskild uppmärksamhet.