Med bilen som kontor
De använder samtalet som arbetsmetod oftare än muskelstyrka. Deras viktigaste vapen är pennan, och när de rycker ut kan de inte förlita sig på förstärkning. Möt poliserna i Tierp, som helst av allt vill höra ett "tack".
Lotta Jansson ge kvällens första fortkörningsböter.
Foto: Sarah Bruze
- På det tiden hade vi till och med egna spårhundar, säger Ulf Lenner, polisinspektör i Tierp.
Han visar den gamla sambandscentralen från tidigt nittiotal. Den behövs inte längre, allt sköts numera från Uppsala.
Enligt statistik från Brå har brotten i Uppsala län ökat, från nära 35 000 till 38 000 under de senaste tio åren. Samtidigt utbildas det allt fler poliser. Men i Tierp har personalstyrkan minskat med nästan en tredjedel under det senaste året, från tjugo till tretton poliser. Polisinspektör Lotta Jansson menar att det inte är så lätt att få ihop arbetsschemat, framför allt inte under semestertider. Det är också då folk är som mest aktiva och poliserna behövs som bäst.
För Ulf Lenner och Lotta Jansson innebär bristen på arbetskamrater ett arbetssätt som skiljer sig från kollegorna inne i Uppsala.
- Vi pratar nog mer med folk och ger det längre tid. Det dröjer en timme innan vi får förstärkning. I Uppsala kan de vara två tre bilar som åker på samma jobb. Det är lite lättare att spänna musklerna då, säger Lotta Jansson.
Därför ser de också lättare mellan fingrarna när det gäller mindre förseelser som till exempel fylla. Också bråk där flera personer är inblandade är problematiska - att få in flera gärningsmän i en polisbil fungerar helt enkelt inte rent praktiskt. Då får de ta till andra knep, som att sätta stopp för en olaglig biltävling genom att bötfälla felparkerade bilar.
Med sitt stora täckningsområde, från Älvkarleby i norr ner till Norra Heby, kan det dessutom vara svårt att vara snabbt på plats. Ulf Lenner tycker att det är frustrerande med de långa avstånden.
- Från Skutskär till Tärnsjö tar det 35 minuter med blåljus. Det känns väl lite Norrlandspolis så där.
Den här lördagskvällen är det lugnt på polisstationen. Skiftet inleds med avrapporteringar som inte hanns med kvällen innan. Lotta Jansson säger att avrapporteringar och blanketter tar upp mycket av deras tid och att pennan på så sätt är deras viktigaste vapen.
- Själva ingripandet kan ta 20 minuter, men sedan tar det en och en halv timme att avrapportera det.
Trots att Lotta Jansson och Ulf Lenner jobbar nattskift kan de inte sitta sysslolösa, än mindre ta sig en tupplur. Mellan utryckningarna finns det planerad verksamhet att arbeta med. Det kan vara alltifrån att leta upp och störa de som använder narkotika, till att jobba aktivt mot ställen som varit mycket utsatta för inbrott.
- Mycket av det här går ihop. Det är många som gör inbrott som håller på med narkotika, säger Lotta Jansson.
Just den här kvällen bestämmer de sig för att göra en hastighetskontroll i Skutskär. Det är vanligt att folk kör för fort på raksträckan förbi grillen, en plats där många barn korsar vägen. Ulf Lenner ställer sig på en refug mitt i vägen och riktar lasern mot de passerande bilarna. Genom att lyssna på bilarnas motorljud hör han vilka som kommer in för fort och vilka som hastigt saktar ner när de ser honom. Lotta Jansson berättar att de aldrig får så mycket kritik som vid hastighetskontroller.
-De tycker att vi ska jaga banditer i stället, men många busar kör bil olovligt och påverkade. Så vi gör det inte för att få fatt i vanligt folk på så sätt.
Den här kvällen resulterar i två fortkörningar. Ingen av förarna blir arg, utan tar emot sina böter med jämnmod.
- Jaha, tack då, säger den ene föraren efter att ha fått sina böter. Han vinkar och går mot bilen.
De två poliserna skrattar lite och ler.
- Vi brukar säga att det vi eftersträvar är ett tack, säger Lotta Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!