Mästerskap i hembrygd öl
Det finns dussinöl och kvalitetsöl, det vill säga ölet som saluförs i livsmedelsbutiken och på krogen, och så finsmakarna, som tillverkar sitt eget öl och talar om smaken och karaktären.
Per Andersson från Bollnäs tycker att SM i hembrygd öl är en av årets höjdpunkter, Han har vunnit två gånger under tävlingens 20 åriga historia.
Foto: Hans Lundgren
- Jag skall säga dig en sak, säger en man i trängseln, en stor stark på krogen är bara piss!
Arrangör är ölkulturföreningen Lövstaölets vänner. Mästerskapet avgörs i två skilda tävlingar - domartävlingen där utbildade domare blindprovar och betygsätter, och folkets val. Man utser också "Årets grönöling", det vill säga den bästa ölmakaren bland dem som ställer upp i SM för första gången.
Erik Blom från Vikarbyn vid Rättvik smuttar ur sitt provglas och säger att han just nu har närmare 400 liter på gång hemmavid.
- Men det är för färskt ännu för att tävla med. Tyvärr.
Att brygga öl är litet som att laga mat, säger han och stryker sig med den lediga handen över magen.
- Fast det händer mer när jag brygger.
Det är i första hand jästen och temperaturen som styr ölets typ och smak, inte malten eller humlen. Det finns två grundstammar jäst - en som ger ett torrare och renare lageröl, och "ale" som ger fruktigare sorter. Det finns överjäst öl (där jästen ligger på ytan) och ett underjäst öl, exempelvis lager.
Det blir mycket facktermer när medlemmarna i Svenska Hembryggarföreningen minglar med varandra. Man använder begrepp som sött, torrt, fruktigt. Någon nämner också smak av majs, en annan smörkola, och en tredje talar om chokladsmak på sin ale. Men smuttar, ingen blir berusad och någon utskänkning är det inte fråga om. De tävlande hembryggarna bjuder.
De stora bryggerierna har snäva ekonomiska marginaler och de tillverkar så mycket öl som möjligt till minsta möjliga kostnad. Det vanligaste är genomskinlig, "blank" och skummar bra.
Men hur smakar den?
- Hembryggarnas och mikrobryggeriernas öl har cirka 300 fler smakämnen. Den är hantverksmässigt tillverkad och till exempel varken pastöriserad eller filtrerad, men kan också vara blank, förklarar Jessica Heidrich, fyrfaldig svensk mästare.
Hon är biolog och stamcellforskare till yrket och en av få kvinnliga hemölbryggare. Och mycket skicklig. I förra veckan var hon inbjuden som en av 130 domare i världens största öltävling för kommersiella bryggerier.
- Spendrups fick pris, även de kommersiella bryggerierna kan om de vill, säger hon. I dag finns också svenskt kvalitetsöl från mikrobryggerier i Systembolagets sortiment.
Sent på eftermiddagen stod det klart att Tomas Dalerstedt blivit svensk mästare med en hembrygd English pale ale som han döpt till Hökholts sommarale.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!