Massören vet hur det känns

Ett funktionshinder behöver nödvändigtvis inte innebära begränsningar. För 34-årige sjukgymnasten Håkan Svensson från Tierp har den egna cp-skadan betytt att han på ett lättare sätt kan hjälpa och förstå de patienter han behandlar.

Sjukgymnasten Håkan Svensson behandlar Peter Enander.

Sjukgymnasten Håkan Svensson behandlar Peter Enander.

Foto: Nina Leijonhufvud

Tierp2009-11-06 22:01
- Hallå Peter, hur är läget? säger Håkan Svensson och ger Peter Enander, en av de boende vid gruppbostaden Smedkulla i Tierp, en vänskaplig klapp på axeln.
Peter Enander svarar med ett glatt leende och passar också på att munhuggas lite med Håkan Svensson och Sussie Morandini, en av de anställda.
Varje vecka besöker sjukgymnast Håkan Svensson gruppboendet som inrymmer fyra funktionshindrade killar i åldrarna 30-40 år. Han är ett uppskattat inslag i vardagen.
- Det är både själva behandlingen och personen Håkan som vi gillar, förklarar Peter Enander och får medhåll av 38-årige Tobias Holmqvist, en annan av de boende.
- Håkan ser oss och förstår oss, menar Tobias.

Båda killarna är dagligen bundna vid sina rullstolar och den kombinerade behandlingen av uppmjukande rörelser och massage som Håkan Svensson ger är som balsam för deras stela leder och muskler.
- Håkan är oerhört uppskattad av killarna här. Förutom kunnandet när det gäller de kroppsliga besvären har han ett engagemang och en förståelse som betytt att han dessutom blivit riktigt bra kompis med killarna, säger Sussie Morandini.
Varje behandlingstillfälle tar ungefär 45 minuter. Håkan Svensson böjer med varlig hand Peter Enanders knäleder innan han övergår till ryggmassage. Peter ler nöjt och gäspar där han ligger på mage i sin säng.
- Suckar och gäspningar är tecken på avslappning, det är bra, säger Håkan.

Sin egen medfödda cp-skada är något han gärna avdramatiserar. Han har aldrig känt sig speciellt begränsad på grund av sitt funktionshinder och i sin yrkesroll ser han cp-skadan snarare som en tillgång.
- Speciellt när jag behandlar andra funktionshindrade. Jag har förståelse för hur exempelvis en stel kropp kan kännas, för frustrationen över att inte få fram orden ordentligt ­eller att inte armar och ben lyder en. Detta gör också att jag ofta har lätt att få en bra kontakt, säger han.
Håkan Svensson växte upp i Falun. Ungdomen handlade mycket om idrottande i alla möjliga former. Efter några praktikjobb på 90-talet sökte han 2003 in till sjukgymnastutbildningen i Umeå. De ifrågasättanden han till en början mötte triggade honom bara ytterligare till att verkligen söka in. Sedan 2006 kan han titulera sig legitimerad sjukgymnast.
- Visst fick jag stånga mig blodig emellanåt mot förutfattade meningar och fördomar. Men de tre tuffa åren utvecklade mig mycket som människa. Jag har lärt mig att självkänslan är oerhört viktig för att lyckas med det man bestämmer sig för, säger han.

Till Tierp flyttade han i fjol och sedan en dryg månad tillbaka driver han sitt eget företag Hkan! i en lokal vid habiliteringen i Tierp. Förutom att ge behandlingar ägnar han mycket tid åt föreläsningar och utbildningar för föräldrar till barn med funktionshinder och assistenter men även för grupper som vill få en puff framåt när det gäller att nå sina mål.
Den kombination av kunskap och erfarenhet han besitter är unik med tanke på att han troligen är den ende cp-skadade sjukgymnasten i landet.
- Men jag vill poängtera att jag jobbar med alla typer av patienter, inte bara funktionshindrade, säger han.
Idrottandet har han aldrig släppt, numera är det främst ridning och golf som gäller. Han skrattar gott åt frågan om vilket handikapp han har.

- Strax över femton och inget annat, svarar han till slut.
Ett uttalande i slutet av intervjun speglar ganska väl hur han ser på sitt eget liv.
- Jag vet inte om jag skulle vilja vakna upp i morgon och vara utan min cp-skada - då vore jag ju inte jag, säger han eftertänksamt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!