Massor med fritt växande vindruvor

Ett flitigt tävlande på motorcykel ute i Europa gjorde att Ragnar Jakobsson blev intresserad av att odla vindruvor. Nu har han en vinstock på 36 kvadratmeter hemma på gården i Fagerviken på Hållnäshalvön.

Ragnar Söderberg har ett vinstock som är 36 kvadratmeter stor. Druvsorten är är framtagen i Danmark för att passa ett lite svalare nordiskt klimat.

Ragnar Söderberg har ett vinstock som är 36 kvadratmeter stor. Druvsorten är är framtagen i Danmark för att passa ett lite svalare nordiskt klimat.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2018-09-26 20:00

– När man var ute och tävlade såg man många vinodlingar. Det väckte ett intresse och gjorde att jag började köpa vinplantor, säger Ragnar Jakobsson som kört enduro på högsta Sverigenivå.

Den nuvarande plantan köpte han för 20 år sedan från en handelsträdgård i Danmark. Plantan och druvsorten är framtagen för att fungera i det friska nordiska klimatet.

– Då var den liten och tunn och knappt en halvmeter hög, säger han och måttar lite med handen.

I dag har den växt till sig ordentligt och är en rejäl vinstock på 36 kvadratmeter som växer ganska fritt över en uteplats.

– För tio år sedan började jag bygga den här uteplatsen. I år fick jag förstärka upp den rejält med nya järnrör eftersom de befintliga började bågna, säger han.

Årets skörd är den största någonsin och vindruvorna hänger i klase efter klase på den stora vinstocken. Smaken är stramt söt med en ton av krusbär och lite tanninbeska.

– Många med kunskap som jag pratat med säger att man ska räkna med runt 25 kilo druvor på en friodlad stock som den här. Det här kommer att bli mycket mera, så nu funderar jag på att sälja överskottet till en vintillverkare eller göra saft på det, säger Ragnar Jakobsson.

Han låter vinstocken växa i stort sett fritt och använder inga kemiska tillsatsmedel på den. Det är bara hans ryska svärmor Nadja som gör lite underhåll och tar bort bark och klipper bort växtlighet med en sekatör.

När UNT är på plats kommer svärmodern ut och förklarar på ryska samt visar hur man tar hand om vinstocken på bästa sätt.

– Många säger att man ska tukta växligheten ordentligt och klippa ner den, men så gör inte vi och det har ju blivit ett ganska bra resultat ändå, menar Ragnar Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om