Allt färre studenter söker sig till tekniska utbildningar på gymnasiet och i Uppsala råder brist på ingenjörer.
Polhem SciFest ska få elever på mellanstadiet intresserade av teknik och i stället för formler och tjocka böcker satsar man på praktiska övningar. 500–600 elever kommer att närvara på mässan som anordnas av Uppsala Universitet och under hela dagen hålls interaktiva workshops på temat teknik.
Fyra av klasserna kommer från Tierp varav en från Tallbacksskolan i Månkarbo. Wilma Mörk och Jonas Eriksson går i femman på Tallbacksskolan och de kommer inte bara delta i mässan, utan även hålla i en workshop i fordonsbygge tillsammans med lärare Lena Ericsson.
– Det känns pirrigt, säger Wilma Mörk, som ska lära andra mellanstadieelever att bygga fordon med hjälp av små byggbitar i plast.
Det finns ingen ritning och fordonet får se ut hur som helst, det viktigaste är att det kan rulla minst en meter. Tallbacksskolan kommer att dela ut pris till de bästa, snabbaste och snyggaste fordonen och eleverna ska jobba i par. Det krävs noggranna avvägningar för att allt ska fungera. Wilma Mörk är snabb när hon bygger och hon har lärt sig några knep som gör att fordonet rullar längre. När byggbitarna inte fungerar kan man sticka in lite hushållspapper i hjulen.
– Om man tänker för mycket på utseendet så funkar det inte, säger Wilma Mörk och släpper sin egentillverkade bil nedför rampen.
Mässan anordnas av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten på Uppsala Universitet och är del av ett stort projekt med många samarbetspartners, bland annat Länsstyrelsen, Teknikcollege Uppland, Regionförbundet, Tekniska museet, Sandvik och Forsmarks Kraftgrupp AB. Projektet syftar till att öka intresset för naturvetenskap och teknik i förskolan, lågstadiet och mellanstadiet och utöver fordonsbyggandet hålls workshops i kriminologi, solceller, magnetism och den kanske mest populära kurse: Robocop Junior. Här får man se hur avancerade tävlingsrobotar tävlar i fotboll, dans och livräddning.
Wilma Mörk ser fram emot mässan och de praktiska momenten i skolan har väckt ett visst intresse för teknik.
– Jag vet inte vad jag ska läsa till gymnasiet, men det kan bli teknik. Det känns kul att få göra något eget och se att det fungerar, säger hon.