Så fungerar rullande pantbrev

En fastighet i Tierp har sålts åtta gånger det senaste året, som billigast för 116 000 kronor och som dyrast för 12,6 miljoner kronor. Anledningen är att fastigheten används för att slippa betala stämpelskatt vid ansökan om ett nytt pantbrev, så kallat att "rulla pantbrev".

I mars såldes denna fastighet för drygt 12 miljoner kronor. Mellan juni 2020 och juni 2021 har fastigheten sålts och köpts åtta gånger.

I mars såldes denna fastighet för drygt 12 miljoner kronor. Mellan juni 2020 och juni 2021 har fastigheten sålts och köpts åtta gånger.

Foto: Sofi Röjlar

Tierp2021-09-03 07:00

För att kunna använda en fastighet som säkerhet vid ett banklån behöver man ett pantbrev. Kostnaden för ett nytt pantbrev består av en avgift på 375 kronor samt en stämpelskatt på två procent av pantbrevets belopp. En skattekostnad som kan ligga på flera miljoner kronor, men det går att komma runt det.

– Det finns ett finurligt sätt att flytta pantbrev från en fastighet till den andra, säger David Frid, jurist på lantmäteriet.

David Frid beskriver konceptet med att rulla pantbrev som avancerat, men fullt lagligt. I och med paragraf 22 i stämplingskattelagen är det möjligt att rulla pantbrev.

undefined
"Det inkommer uppskattningsvis cirka 200-250 ärenden årligen av denna typ till myndigheten" säger David Frid, jurist på Lantmäteriet.

– Jag har svårt att tänka mig att det var tanken när man tillsatt paragrafen, säger han.

Det första som krävs för att rullningen ska fungera är att någon har pantbrev som de inte längre behöver, de har alltså betalat av lånet som de tog ut pantbrevet för och planerar inte att ta fler lån med hjälp av pantbrevet. Samtidigt har de betalat två procent av pantbrevets värde i skatt, som de skulle vilja få tillbaka.

undefined
Den femte maj hade fastigheten i Tierp ett pantbrev på 612 miljoner kronor, några dagar senare var pantbrevet på några tusenlappar. Det företag som nu har pantbrevet på 612 miljoner på sin fastighet, har sluppit en stämpelskatt på 12 miljoner kronor jämfört med om de hade intecknat ett eget pantbrev.

Det andra som krävs är någon som behöver ett pantbrev, men som inte vill betala stämpelskatten.

– Vår affärsidé är att hjälpa bolag aktivt med sina pantbrev, säger Christian Thiel, styrelseordförande på Svensk tillgångsutveckling.

En tjänst de erbjuder är att rulla pantbrev. Företaget har sålt och köpt fastigheten i Tierp åtta gånger på ett år.

Det Svensk tillgångsutveckling gör är att de hittar företag som inte behöver sina pantbrev längre, men som vill tjäna igen på stämplingsskatten de betalt. Processen börjar med att företaget köper fastigheten i Tierp av Svensk tillgångsutveckling, eftersom man måste äga båda fastigheterna för att kunna flytta pantbrev. 

När företaget äger båda fastigheterna kan den ansöka om att döda de separata inteckningarna på de båda fastigheterna, samtidigt som de ansöker om en gemensam inteckning för fastigheterna.

Sedan kan företaget ansöka om att döda den gemensamma inteckningen och välja att sätta hela beloppet på fastigheten i Tierp. 

Sedan säljs fastigheten tillbaka till Svensk Tillgångsutveckling som nu indirekt kan sälja pantbrevet vidare – till den som vill slippa betala stämplingsskatten.

– Prislappen styrs av hur mycket pantbrevet är värt, säger Christian Thiel.

När den som behöver pantbrevet har förflyttat det till sin egna fastighet på samma sätt som beskrivet – säljs fastigheten i Tierp tillbaka till Svensk tillgångsutveckling. Ett mindre pantbrev behålls dock alltid på fastigheten i Tierp, för att rullningen ska kunna fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!