Märkliga gravfynden i Vendel gav namn åt hel tidsperiod

Båtgravar, seriestrippar, barnoffer och en alldeles egen tid. Vendel socken bjuder på fascinerande historia för stora som små.

Från Vendel kyrka är det utsikt över nästan hela socknen. Minnesmonumentet över båtgravarna restes på 1930-talet.

Från Vendel kyrka är det utsikt över nästan hela socknen. Minnesmonumentet över båtgravarna restes på 1930-talet.

Foto: Emelie Högberg

Tierp2021-06-16 10:45

En träbåt dras med hjälp av rep och starka armar längs Vendelån och viker av in i Allerbäcken för att slutligen släpas upp på land. Båten har endast en passagerare, kanske en stupad krigare tillhörande ledarskiktet kring sveakungen i Gamla Uppsala. Omgiven av svärd, sköldar, spjut och pilar, glasbägare, verktyg, hästbetsel och spelbrickor är han väl rustad för livet efter detta. Det är dags för båtbegravning.

Hans Eklund, ordförande i Vendels hembygdsförening, står vid kyrkan på höjden och sveper med armen mot det vidsträckta landskapet, pekar ut vattendragen och berättar:

– Härifrån ser vi nästan hela Vendel. Och så här har det sett ut i över tusen år. Även befolkningsantalet har varit mer eller mindre konstant med omkring tusen invånare.

När kyrkogården skulle utvidgas i slutet av 1800-talet upptäcktes märkliga fynd. Inte mindre än 14 båtgravar med rika gravgåvor grävdes fram. Upptäckten har fått ge namn åt en hel tidsperiod, vendeltiden, som sträcker sig från 550 till 800 e.Kr. Kristendomen kom sent till bygden, men när den etablerades trängde den ut den gamla tiden. 

Så småningom byggdes den maffiga kyrkan på samma plats som båtgravarna. Vendels kyrka är en av de största kyrkorna från medeltiden och uppfördes under 1200-talets andra hälft. Invändigt pryds väggarna av målningar.

– Mariasvitens väggmålningar är utformade som dagens seriestrippar, de är dåtidens serietidning, skämtar Hans Eklund.

Han pekar mot en kulle sydost om kyrkan och berättar att det är Vendelas hög, en gravplats från 500-talet.

– Skrönan säger att Vendela var av jättesläkt och att hon ligger begravd där. I verkligheten är det barngravar. Vid utgrävningarna hittades kroppar i par, troligtvis offrades ett mindre barn när det lite äldre dött.

Vendelbygden har många historiska platser att besöka. Några minuter med bil från Vendels kyrka hittar man den stora gravhögen Ottarshögen från 500-talet och på bekvämt gångavstånd ligger förutom Vendeltidsmuseet det mer nutida lantbruksmuseet och skolmuseet som Vendels hembygdsförening förvaltar.

Arbete pågår med att sätta upp skyltar vid de olika sevärdheterna. En lämplig tur kan börja vid Vendeltidsmuseet som har öppet alla dagar kl 9-20. För kostnadsfria, guidade visningar av området kontaktas Vendel hembygdsförening. Kyrkan öppnas vid förfrågan.

Emelie Högberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!