Marie Louise kommer att sakna ungdomarna
Hon har varit barnmorska i 40 år. Hälften av tiden har hon arbetat med ungdomar. Det har varit den stora behållningen, tycker Marie Louise Ericson som på tisdagen gjorde sin sista arbetsdag på Tierps ungdomsmottagning.
Marie Louise Ericson har under sin yrkesverksamma tid haft många samtal med besökande ungdomar.
Foto: Pelle Johansson
Det är 40 år sedan som barnmorskan Marie Louise Ericson började i yrket. på tisdagen gjorde hon sitt sista arbetspass på mottagningen i Tierp. En tisdag som började, som oräkneligt många andra, med besök direkt klockan åtta på morgonen: En tjej ville ha p-piller, en annan göra ett klamydiatest, en mamma kom med dottern som blivit ihop med sin första kille. Fullbokat som alltid, ända fram till halv fem på eftermiddagen.
Till ungdomsmottagningen på Tierps vårdcentrum får alla tjejer komma tills de fyllt 20 och alla killar fram till 25.
- Tjejerna har ju barnmorskemottagningen sedan att vända sig till, killar har inget annat alternativ än husläkaren. Och så börjar ju killarna lite senare med det här med sex.
Plötsligt öppnas dörren och en ung grabb sticker in huvudet: Har hon tid en liten stund? Han har inte bokat, men snälla, han kan inte komma tillbaka senare för jobbet skull ... Marie Louise Ericson ursäktar sig och försvinner några minuter.
Majoriteten av dem som söker sig till ungdomsmottagningen är i 15-16-årsåldern. Det är också vid lite drygt 16 år som de flesta gör sin sexuella debut. 70 procent av besökarna är tjejer.
- Men så blir ju inte killarna gravida.
Allt fler tonårstjejer blir det, är den känsla hon har (sedan landstinget bytte datasystem är statistiken svår att få grepp om).
Att gardera med ett "dagen efter-piller" är annars väldigt vanligt.
- Och har man haft oskyddat sex så är det väl bra att man inte chansar, tycker Marie Louise Ericson.
- Ungdomarna är generellt väldigt duktiga, så fort de har haft ett oskyddat samlag så kommer de hit och testar sig. Alla vet att klamydian ökar. År 2000 hade vi 18 fall, förra året var vi uppe i 48.
En del tycker att sexualiteten är "en slit-och-släng-vara", säger hon:
- De tar intryck, av sånt som ligger på nätet, av media. Titta bara på serier som Paradise Hotel, där knullar de ju runt.
Det är synd tycker hon, för den synen på sex mår de unga inte bra av. Och unga mår sämre i dag, det ser hon ur sitt 40-åriga perspektiv. Hon träffar kanske kring tre i månaden som skär sig, då har man varit ledsen länge.
- De har inga vuxna att prata med. Alla har så ont om tid, och de unga själva så många aktiviteter.
Annars är det faktiskt inte mycket som förändrats så där väldigt dramatiskt på de här fyra decennierna. Det finns fortfarande unga som är lika blyga, nu som då ...
- Men vi har mycket mindre resurser i dag. Vi räcker inte till. En ungdomsmottagning ska inte ha tidsbokning. Det är tråkigt att vi tvingats till det.
Halva sitt yrkesliv har hon arbetat med ungdomar, det är dem hon kommer att sakna mest.
- Men man måste hänga med i deras vardag, känna den världen för att kunna ställa de rätta frågorna.
Och som snart 65-årig tant är det kanske inte läge att stå och prata analsex inför en gymnasieklass längre, då får man kanske ge sig, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!