Mångfald i Linnéland

Känslan för Carl von Linné har han nog haft hela livet, Staffan Söderlund. Mer eller mind­re uttalat. Redan som barn följde han med sin naturintresserade mamma ut i skog och mark för att titta på fåglar och växter av alla de slag. Och när han sedan utbildade sig till botanist öppnade sig dörren — både för Linné och för Hållnäs.

Biologen Staffan Söderlund har följt i Linnés fotspår både bildligt och bokstavligt.

Biologen Staffan Söderlund har följt i Linnés fotspår både bildligt och bokstavligt.

Foto: Sofia Mårtensson

Tierp2004-07-27 00:00
— Vi gjorde en exkursion till Hållnäshalv­ön och jag kände på en gång att jag trivdes utmärkt med naturen här ute, säger Staffan Söderlund.
Hustrun Marie Sjöström kände likadant och för elva år sedan packade de sina tillhörigheter och flyttade ut. Ett val de aldrig ångrat.

Ute i naturen viktigast
Den röda stugan de nu bor i har varit deras hem i snart fyra år och allteftersom tid, pengar och ork finns renoverar de. Just nu är det kaos i köket, som Staffan Söderlund säger, men den nya diskbänken med tillhörande köksskåp sitter i alla fall på plats.
— Planen är att köket ska bli klart i höst, men vi får väl se hur det går, säger han.
Ett fint och funktionellt hem är viktigt, visst, men inte i jämförelse med att få vara ute i naturen, att ordna blomstervandringar, att guida ekoresenärer i och utanför Sveriges gränser. Och så förstås att skriva.
Genom åren har det blivit artiklar om resor och vandringar, en populärvetenskaplig bok med titeln Algerna i havet, en miljö i förändring och så nu Blomstervandringar i Linnés sällskap.
— Idén till den nya boken kom när jag i slutet av 1990-talet gjorde en utställning om gamla växtplanscher i Lövstabruk, säger Staffan Söderlund.
På herrgården fanns 3 000 gamla planscher som Carl de Geer hade samlat kring förra sekelskiftet. Några handkolorerade, andra i kopparstick och merparten som färg- och fotolitografier. Samtliga gicks igenom och katalogiserades, innan brukets orangeri fylldes av dem lagom till utställningen.

Vill väcka intresse
Bokens syfte är att intressera vanligt folk för den biologiska mångfalden i Norduppland och Staffan Söderlund har därför skrivit enk­la och lättförståeliga växttexter som var och en inte sträcker sig över mer än en sida.
På samma uppslag finns också en bild av växten och tanken är att läsarna ska kunna sitta hemma i sin fåtölj och lära sig mera om växterna och deras kulturhistoria.
— Jag vill att boken ska underhålla och ge lite mer kött på benen, men när man sedan går ut i naturen och letar är det bättre att ha en riktig fältflora med sig, säger han.
Sammanlagt finns ett hundratal bilder i boken. 65 av dessa föreställer växtplanscher och Staffan Söderlunds egen favorit just nu är nattviolen. Den doftar förföriskt om nätterna och tillsammans med en nattfjäril bjuder den på ljuv samevolution.
— Över huvud taget är det ett paradis av rik blomning i naturen i år. Regn och värme är den ultimata kombinationen.
Efter flera års arbete har Blomstervand­ringar i Linnés sällskap nu nått bokdiskarna och en nöjd Staffan Söderlund kan därför lägga sitt verk till handlingarna.

Nya Zeeland väntar
Tillsammans med hustrun befinner han sig just nu i Härjedalsfjällen, där de först leder en guidad tur och därefter njuter av några dagars fjällvandring på tu man hand.
Till hösten ska Staffan Söderlund ägna sin tid åt projektet Lyskraft Hållnäs, där han är projektledare, och de informationstavlor och foldrar om bygden som är planerade. Dessutom väntar en vandringsutställning som bygger på hans tidigare utställning Kattfot och komule på Upplandsmuseet. Och så blir det troligtvis en utlandsresa i december.
— Nästa vinter blir det nog en guidad resa till Nya Zeeland igen, men i år åker vi på egen hand och målet blir nog Tasmanien. Det är en härlig ö med spännande växter och djur. Tänk vilka vandringar vi kan göra där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!