Många viltolyckor i Uppland i sommar

Under semestern reser vi mer i bil än vanligt. Då gäller det att vara vaksam för vilt på vägarna. I Sverige sker varje år ungefär 35 000 viltolyckor, i Uppsala län anmäldes förra året 1 387 stycken. Men mörkertalet är stort. När sommaren är torr, som årets hittills varit, gäller det framförallt att se upp i närheten av vattendrag, då djuren gärna söker sig mot dem.

Rådjuren står för merparten av viltolyckorna i landet. Förra året omkom en person efter en kollision med rådjur. Tretton dog efter att ha krockat med älgar.

Rådjuren står för merparten av viltolyckorna i landet. Förra året omkom en person efter en kollision med rådjur. Tretton dog efter att ha krockat med älgar.

Foto: Scanpix

Tierp2005-07-21 00:00
Sent under måndagskvällen den här veckan inträffade en trafikolycka mellan Söderfors och Tierp då en securitasbil kolliderade med en älg. Älgen dog omedelbart medan föraren klarade sig med mindre skador.
Åke Wahlgren vid Tierpspolisen har noterat flera viltolyckor den här sommaren.
— Det har varit mycket rådjursolyckor. Det finns all anledning att se upp, säger han.
Och han får medhåll av trafikpolischefen i Uppsala län, Åke Lövh:
— Det har varit väldigt mycket viltolyckor de två senaste åren. Framförallt i Norduppland, förklarar han.
Värst drabbat av viltolyckor i Uppsala län är dock Östhammars kommun som har gott om skog och odlade ytor.

Rådjur utgöra fara
Det är framför allt rådjuren som utgör den stora trafikfaran. Älgolyckorna blir det allt färre av, troligen på grund av en minskad älgstam, medan vildsvinsolyckorna ökar.
Lars Sävberger är verksamhetsledare för Ses-gruppen, ett samarbetsorgan mellan myndigheter, som arbetar med viltolycksfrågor. Han menar att det finns all anledning för trafikanter att vara försiktiga — framförallt i närheten av vattendrag.
— Den här sommaren har det varit väldigt torrt. Då söker sig djuren mot vatten, och då blir det förstås extra farligt i just de trakterna, säger Lars Sävberger.
Men viltolyckor förekommer överrallt, även i storstadsregionerna.
— Rådjuren står för merparten av alla olyckorna. Vildsvinsolyckorna trodde vi skulle öka explosionsartat, men det har de faktiskt inte gjort, säger Lars Sävberger som tror att anledningen är att jägarna har lärt sig bli skickliga på vildsvinsjakt.

Stort mörkertal
Kör man på ett vilt är man skyldig att omedelbart anmäla det till polisen. Trots det tror Lars Sävberger att mörkertalet är stort.
— Gissningsvis skulle viltolycksstatistiken öka med ungefär femtio procent om allt anmäldes. Somliga vet inte att man måste anmäla, andra skiter i det.
Lars Sävberger menar att ett bra sätt att undvika viltolyckor är att planera sin körning och att vara uppmärksam.
— Vi lever i Sverige med gott om djur. Och de djuren passerar vägarna. Så är det bara. Därför måste alla bilförare vara vaksamma.




FAKTA- Viltolyckor

Vid en olycka med ett vilt djur är man skyldig att direkt anmäla detta till polisen och markera var olyckan inträffade. Det måste ske i samband med olyckan. Nyligen valde en man i Skåne att vänta med att anmäla att han kört på ett vildsvin till dagen efter olyckan. För det dömdes han 8 000 kronor i böter.

Enligt beräkningar inträffar årligen cirka 35 000 viltolyckor. Mörkertalet tros dock vara stort. I Uppsala län anmäldes förra året 1 387 stycken viltolyckor. Av dem var 1 249 kollisioner med rådjur och 115 med älg. I Sverige omkom förra året 14 person i viltolyckor med älg eller rådjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om