Många ville diskutera myggen

Med ett nära samarbete med medborgarna tänker länsstyrelserna i fyra län komma till tals med och stoppa myggeländet i nedre Dalälven. Första träffan var i Söderfors på söndagen.

Anna-Carin Lundqvist från länsstyrelsen i Gävleborg samlade lappar med deltagarnas idéer.

Anna-Carin Lundqvist från länsstyrelsen i Gävleborg samlade lappar med deltagarnas idéer.

Foto: Christer Bergström

Tierp2011-05-08 16:48

Då möttes myndighetsfolk och gräsrötter i Söderfors herrgård. Myggmötet visar att många bofasta som i minst tio år plågats av de ettriga och aggressiva myggorna vill vara med och göra något för att på lång sikt motverka myggproblemet.

Intresset bland medborgarna för att vara med i kampen mot myggorna är stort. Den stora konferenssalen i Söderfors herrgård var fylld till bristningsgränsen när huvudprojektledaren Anna-Carin Lundqvist från länsstyrelsen i Gävleborg drog upp riktlinjerna för dagens arbete.
– Framför allt vill vi att deltagarna talar om vilken typ av åtgärder, frågor och problem som vi ska jobba med tillsammans. Vi är övertygande om att de har mycket de kan hjälpa till med på idéplanet. De som bor och arbetar i det drabbade myggområdet har stor kunskap, den vill vi ta till vara på, säger Anna-Carin Lundqvist.

Sagt och gjort så fick medborgarna på små lappar skriva frågor som de inom ramen för projektet önskar att jobba med tillsammans med länsstyrelserna i Uppland, Dalarna, Gävleborg och Västmanland. Förslagen flödade: Skötsel av diken, torrläggning, BTI-bekämpning, invallning av Fänsjön, möte med regeringen, stoppa gruppen som vill evakuera befolkningen och hur påverkar klimatförändringen massförekomsten av mygg vara bara några av många förslag på frågor som medborgarna vill jobba med.
– Vi tar med oss förslagen och planerar ett nytt möte med deltagarna någon gång i sommar, säger Anna-Carin Lundqvist.

Ulf Andersson i Tärnsjö var en av de privatpersoner som kom till mötet. Han tycker det är svagt av Naturvårdsverket och länsstyrelserna att inte ha kommit längre i myggbekämpningen, myggorna har ju plågat befolkningen i nedre Dalälven i minst tio år nu.
– Jag upplever att det inte finns något intresse från exempelvis Naturvårdsverket att göra något åt myggproblemet. Om det hade bott folk från berörda myndigheter och naturvårdsorganisationer i det drabbade området, då hade det säkert hänt saker snabbt, säger han.

I sommar ser det så här långt ut att bli ett skonsamt myggår i nedre Dalälven. Ett par faktorer som ligger till grund för det menar Ulf Andersson är att regeringen gett tillstånd till det biologiska bekämpningsmedlet Bti av stickmyggor i Dalälvens översvämningsvåtmarker, Heby, Tierps, Älvkarleby, Sala, Avesta, Gävle och Sandvikens kommuner, samt att det inte ser ut att bli några översvämningar.
– Första veckan i juni är den kritiska tiden, då vet vi hur det blir. Om det blir översvämningar, mycket vatten och tillräckligt varm i vattnet; då bildas det mygg. Då har man bara ett par dagar på sig att bekämpa myggen medan det finns larver, säger Ulf Anderson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!