Det är något som kan utläsas i en omfattande enkät genomförd av det kommunala bostadsbolaget Tierpsbyggen. Enkäten, kallad Tierpsbarometern, skickades till närmare 4 000 kommuninvånare i åldersgruppen 18-80 år. Drygt hälften av dessa, eller knappt 2 000 personer, svarade på över hundra frågor om boende, flyttplaner och handelsvanor.
– Ett otroligt bakgrundsmaterial. Det säger Tierpsbyggens vd Roger Kjetselberg om enkätsvaren som ska användas inte bara av bostadsbolaget.
– Vår tanke är att även kommunen och det lokala näringslivet ska ha nytta av det, säger han och anknyter till inledningen i företagets vision: "Tierpsbyggen ska vara en motor i kommunens utveckling".
Enkäten har riktats till ett urval bland samtliga kommuninvånare, inte bara Tierpsbyggens hyresgäster, och svaren har bearbetats anonymt.
För bostadsplanerare och -byggare är människors flyttplaner särskilt intressanta. Drygt en tredjedel av de svarande uppger att de vill eller kan tänka sig att flytta inom fyra år. Och drygt hälften säger att de i så fall vill byta boende inom kommunen. I dagsläget står relativt få kommuninvånare i Tierpsbyggens bostadskö, vilket i förhållande till att så många uttrycker vilja att flytta leder till uppmaningen att ställa sig i kön.
– Vi har tre års kötid just nu. Om kommuninvånare som vill flytta inte står i bostadskö är det inte säkert att vi bygger för dem. Då kan externa sökande i stället samla poäng i kön. Det säger Veronica Lindström, Tierpsbyggens marknads- och uthyrningschef.
Enkätsvaren ger även en vink om var efterfrågan på bostäder finns. Tierps centrala delar och ytterområden samt tätorterna Örbyhus och Skärplinge ligger i topp och det gäller önskemål om både hyres- och bostadsrätter samt villor. Skärplinge ses också som en knutpunkt och även Tobo verkar eftertraktat.
Den enkätdel som rör inköpsvanor visar att 61 procent väljer kommunen för att skaffa dagligvaror, hela 65 procent köper färg och byggvaror inom Tierps gränser och 40 procent hittar vitvaror där. Övriga inköp fördelas oavsett varuslag relativt jämnt mellan Gävle och Uppsala.
– Intressant även för kommunens planläggning, konstaterar Roger Kjetselberg och tillfogar enkätuppgifter om att de svarande känner sig trygga i kommunen och i sitt boende, men efterlyser fler trevliga mötesplatser och restauranger samt ett bredare utbud av mat, kläder och skor. Därmed antytt att fler butiker, evenemang och trevligare utemiljö skulle kunna locka ännu mer till kommunens huvudort.
Endast ett svar från några personer har han svårt att förstå:
– Att det skulle vara dålig tillgång på p-platser.
Enkätsvaren ska nu analyseras djupare, bland annat avseende vilka orter som ska prioriteras för nybyggen. Vad det beträffar har Tierpsbyggen för 2016 bland annat planerat för tre hus till med 56 lägenheter vid Badhusgatan. I Örbyhus ger tidigare förskolelokaler på Vendelvägen utrymme för sex lägenheter. Därutöver ingår tre lägenheter i ombyggda lokaler i vardera Månkarbo, Skärplinge och Söderfors i planen. Sammantaget tjänar dessa nytillskott även som indikatorer på viljan att betala de aktuella hyresnivåerna.
Skulle efterfrågan i centralorten öka ytterligare finns andra idéer om att relativt enkelt skapa fler hyreslägenheter. Exempelvis På Mattiasgatan skulle befintliga hus kunna byggas på med ett tredje våningsplan, men det har ännu inte projekterats eller beslutats.
anders.badner@unt.se