Många skolminnen från förr

Den som vill minnas sin barndoms skola kan bege sig till biblioteket i Tierp. Där visas utställningen "Skolan förr – historiska nedslag i Tierpsbygden".

Riksspelmannen Erik Sahlströms betyg från skolan i Vendel.

Riksspelmannen Erik Sahlströms betyg från skolan i Vendel.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2015-09-15 17:17

I väntan på att utställningen kunde invigas kilade amatörfotografen Ulf Larsson fram till ett skolfoto som hängts på ena väggen i utställningslokalen. Det där är jag, sa han och pekade på bilden som togs på 1940-talet. Ulf gick då i en av klasserna vid folkskolan i Tierp. Det lustiga är att det också är han som står som fotograf.

– Jag roade mig med att fotografera av gamla skolfoton från förr i tiden. Det blev sedan en utställning här på biblioteket 1998 och bilderna har jag skänkt till Tierps bibliotek, berättar han.

Han fotograferade även andra motiv i köpingen på 1950-talet. Ett av dem föreställer renhållningen i Tierp som sköttes med häst och vagn på den tiden. Med på bilden är en man som Ulfs klasskamrat och stolsgranne under utställningen Sven-Olov Pettersson säger är hans morfar.

– Bilden är från 1953 och jag köpte den av Ulf. Det är den enda bilden jag har av min morfar.

På stolen intill sitter Bertil Hillgren. Han är engagerad i skolmuseet i Karlholm och brukar guida för dem som är intresserade. Han har med sig en kopia på ett betyg från skolan i Söderfors. Året är 1778 och betygskriterierna var inte nådiga mot den som inte skötte sig eller hade begåvningen. Trögtänkt kan det inte ha varit så roligt att klassas som när betygen delades ut.

Henrik Hedqvist, utbildningschef i Tierps kommun, talade innan utställningen invigdes av informationsstrateg Gunnel Andersson, som i mångt och mycket står bakom utställningen. Han tog avstamp i viktiga år för skolan innan han kom fram till den skola i Tierps kommun vi har i dag med 17 förskolor, 11 grundskolor, gymnasieskola och vuxenutbildning. Viktigast var nog införandet av folkskolan 1842 även om det fanns skolor i bruken och på adelsgodsen tidigare än så. 1859 tilläts de första kvinnliga lärarna i folkskolan och 1932 bestämdes att manliga och kvinnliga lärare skulle ha samma lön. Att det sedan inte blivit riktigt så är en annan sak. 1941 fick svenska elever börja lära sig engelska som andraspråk.

– Vet ni hur viktig skolan är? frågade han de närvarande. Den tar massor av era skattepengar. Nästan 50 procent av skatteintäkterna går till skolan, sade Henrik Hedqvist och passade på att berömma skolan i kommunen, och inte minst lärarna.

– Vi har större andel behöriga lärare än alla kommuner i Stockholmsområdet.

Invigningen avrundades med musik av elever från Kulturskolan i Tierp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om