Många olyckor i samband med djurhållning

Varje år sker mellan 200 och 300 olyckor i samband med djurhållning. Fram till 1 juli i år har det inte funnits arbetsmiljöregler för personer som arbetar med djur. Men med nya regler hoppas Arbetsmiljöverket att antalet olyckor ska minska.

Mikko Nylund arbetar med säkerhetsfrågor på Tierps ryttarklubb.

Mikko Nylund arbetar med säkerhetsfrågor på Tierps ryttarklubb.

Foto: EmmaLi Anséus

Tierp2009-08-11 05:46
På Tierps Ryttarklubb är det full aktivitet på söndagseftermiddagen. Det är hopptävlingar denna helg och många av hästarna är ute på banan. Mikko Nylund jobbar med säkerhetsfrågor på Tierps ryttarklubb och eftersom klubben nyligen har byggt om i stallet har han god kunskap om vilka byggnadsregler som gäller. Men de nya arbetsmiljöreglerna som har börjat att gälla nu i sommar har han inte fått information om än.
- Jag kan tycka att det är lite överdrivet med alla regler. Ibland handlar det om centimetrar. Det blir alltid extra kostader för oss. Många ridskolor är redan hårt ansatta, säger Mikko Nylund.

De nya arbetsmiljöreglerna gäller alla som arbetar med djur. Det enda undantaget är personer som hanterar försöksdjur som har andra regler att ta hänsyn till.
Hästar står för drygt 35 procent av alla arbetsmiljöskador i samband med djur. Det handlar oftast om sparkar och bett. Många av de nya reglerna berör hanteringen av hästar. Bland annat ska det vara enkelt att öppna boxdörren med en hand så att man aldrig behöver släppa hästen med andra handen.
Mikko Nylund tycker att det är viktigt att tänka på säkerheten på en ridskola och enligt honom arbetar de mycket med säkerhetsfrågor på klubben.
- Vårt stall är så säkert det kan bli. Så länge jag har jobbat här har vi inte haft några allvarliga skador, säger Mikko Nylund.

En annan ny regel är att djur med avvikande och osäkert beteende inte får vara kvar på en ridskola. Men på Tierps ryttarklubb har man arbetat fram ett eget säkerhetssystem.
- Vi har till exempel röda och gröna skyltar vid boxern beroende på hur heta hästarna är, säger Mikko Nylund.
Även lantbrukare påverkas av de nya reglerna. Bland annat ska det alltid finnas en reträttväg, det vill säga en väg ut om djuret skulle attackera.
Arbetsmiljöverket har redan påbörjat inspektioner för att kontrollera hur väl reglerna efterföljs. Nästa vecka kommer två gårdar i Uppland att få påhälsning.
Enligt Patrik Hemmingsson, som utför inspektioner bland annat i Uppsala län, sker de flesta olyckor när personer som arbetar med djur är stressade och slarvar med säkerheten.
- De är medvetna om riskerna, men slarvar med att byta ut trasiga skydd. Det tycks finnas en acceptans om att det är okej att låta det vara så, säger Hemmingsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om