Många äldre övermedicineras

Nästan var sjätte person över 80 år i Uppsala län får fler än tio mediciner. Alla kommuner i länet utom Heby ligger över riksgenomsnittet vad gäller antalet äldre som övermedicineras.

Tierp2009-11-19 21:03
I en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting får Uppsala län klart underkänt för antalet äldre som får för många mediciner. Alla kommuner utom Heby klassas som röda, den sämsta klassningen i rapporten. Även antalet utskrivningar av psykofarmaka till äldre får underkänt i Uppsala, Tierp och Älvkarleby. Enligt Johan Fastbom, Socialstyrelsens expert på äldre och läkemedel, är övermedicinering tyvärr ett vanligt problem inom äldrevården.
- Äldre människor är ofta mer känsliga för biverkningar. Deras allmänhälsa är sämre och de har oftare flera olika sjukdomar. När mediciner kombineras kan oväntade biverkningar uppstå, säger han.

Så många som 20 procent av de över 80 år som läggs in på sjukhus läggs in på grund av biverkningar från medicin berättar Johan Fastbom. Huvudanledningen till att så många äldre övermedicineras är att riktlinjerna för när medicin ska skrivas ut inte har anpassats till äldre patienter som har flera sjukdomar.
- Dessutom finns det sällan någon gemensam läkemedelslista för patienterna så läkemedel med samma effekt eller som inte passar ihop skrivs ut av olika läkare. Jag tror också att många läkare gärna följer skolboken snarare än att försöka anpassa behandlingen till varje individ, säger Johan Fastbom.

Även rutiner för att följa upp medicinering och gå igenom läkemedelslistor krävs enligt Johan Fastbom. På landstinget i Uppsala län har man nyligen upprättat en handlingsplan för medicinering av äldre där rutiner för uppföljning och dokumentation finns med. Men att det fram till i somras inte fanns någon gemensam plan har enligt Thomas Lindqvist, informationsapotekare på landstinget i Uppsala län, varit en brist.
- Det har tidigare inte varit lika tydligt från landstingets håll med riktlinjer för mediciner till äldre. Men vi har fortfarande inga automatiska kontroller för negativa läkemedelsinteraktioner eller biverkningar i vårt system och vi gör inga särskilda läkemedelsrekommendationer för de äldre, säger han.

Enligt Thomas Lindqvist ska landstingets läkemedelsenhet nu lägga särskilt fokus på övermedicinering av psykofarmaka till äldre. Senast under torsdagen hölls ett möte om frågan.
- Det är svårt att säga exakt varför vi har de här oroande siffrorna i länet. Den goda tillgången till vård kan i det här fallet vara både en fördel och nackdel. Dessutom finns det antagligen många föreskrivare av läkemedel som har en traditionell syn på det här, säger han.
Fakta: Övermedicinering

Enligt SKL medför samtidig förskrivning av många läkemedel ökade risker för icke önskvärda och skadliga effekter på grund av biverkningar.

- I genomsnitt tar personer över 80 år i hela landet fem läkemedel regelbundet.
- 12 procent av personer över 80 år tar tio eller fler läkemedel regelbundet.
- 5 procent av personer över 80 år tar tre eller fler psykofarmaka regelbundet.
- Över lag får kvinnor fler mediciner och psykofarmaka än män av samma ålder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!