Skolsituationen i Tierps kommun och i synnerhet framtiden för de små landsortsskolorna diskuterades flitigt i Vendels bygdegård av de politiska partierna i kommunen på onsdagen.
– Det var ett luddigt möte där det var svårt att få någon helhetsbild hur partierna ser på olika delar av skolan och vad som kommer att hända med förskolan om grundskoleverksamheten tas bort på exempelvis Vendels skola, sa Sofie Ellström-Larsson, Vendelbo och mamma till barn som går i Vendel skola.
Det var föreningen Utveckla ÖTV (Örbyhus, Tobo och Vendel) som stod bakom diskussionen som hade sin utgångspunkt i den skolutredning som gjordes förra året. Den beskriver hur framtidens skolorganisation i kommunen skulle kunna se ut.
I den öppnas för en organisationsförändring som innebär en stängning av småskolorna i Vendel, Mehedeby och Hållnäs skola i Edvalla av ekonomiska skäl. I tjänstemannautredningen föreslås även en översyn av högstadieverksamheten i Tierps tätort för att komma till rätta med frågor som rör segregation.
En stängning av småskolorna i Mehedeby, Vendel och Hållnäs skola i Edvalla har blivit en politisk fråga. Kvintetten som styr i minoritet klargjorde att man inte kommer att stänga de tre skolorna.
– För att kunna genomföra detta har vi skjutit till pengar både i en tilläggsbudget förra året samt i budgeten inför i år. Totalt handlar det om 30 miljoner kronor ytterligare till skolan, sa Lotta Carlberg (C), ordförande i utskottet för barn och unga som är politiskt ansvarigt för frågan.
Viktoria Söderling - Socialdemokraternas nu barnlediga oppositionsråd – har till tidningen sagt att man vill stänga Edvalla skola och i stället bussa barnen till skolan i Skärplinge.
Jonas Nyberg, som vikarierar för Söderling, konstaterade att det inte är stängningsfrågan som är i fokus nu.
– Den viktigaste frågan nu är: hur vi kan få en likvärdig skola i hela kommunen? Det måste utredas först, säger Jonas Nyberg.
Betyder det att ni har övergivit förslaget om en stängning av skolan i Edvalla?
– Stängningsfrågan är en icke-fråga i det här läget, sa Nyberg.
Vendelbon Lisbeth Björk-Tirén var på plats på mötet för att varna för riskerna med att stänga skolan i Vendel.
– Skolan är en viktig konkurrensfaktor för att få människor att flytta hit. Utan skola minskar det intresset, något som i förlängningen kan påverka kommunens skatteintäkter, sa hon och fortsatte:
– De som redan bor här och har barn i skolan kommer sannolikt inte att skicka dem till Tierp eller Örbyhus om skolan i Vendel stängs. De kommer snarare att vända sig mot Björklinge.
Sverigedemokraternas Joakim Larsson, Jenny Lundström (MP) och Emma Lokander (M) betonade vikten av att hela kommunen måste leva.
– Vi har pratat om att det behövs olika servicefunktioner för att en ort ska må bra. En skola är en viktig del i detta liksom affärer, sa Jenny Lundström.
Joakim Larsson funderade kring skolans driftsformer:
– När det gäller skolorna är vi i SD inte främmande för att lägga ut driften på entreprenad.
Vendelbon Sofie Ellström-Larsson konstaterade att de politiska partierna har en hel del arbete kvar att göra för att hitta fram till framtidens skola.
– Alla partier har ambitioner när det gäller skolan, men jag tror att de behöver prata mer med varandra för att hitta fram till vad som är en likvärdig skola i kommunen.