Varför ska jag köpa en? undrar jag när jag träffar Alva Westlund i Kyrkskolan i Kyrkbyn utanför Tierp. Hon går i årskurs 3 och har precis kommit igång med försäljningen.
– För att du är med och hjälper barn här i Tierp som behöver hjälp, svarar Alva träffsäkert.
Senast hade Majblommekommittén i Tierp bruttointäkter på ungefär 90 000 kronor. En del av nettot efter att inköpet av majblommor har betalats går till Majblommans Riksförbund. Lokalt fördelades ungefär 25 000 kronor i bidrag till enskilda barn och 10 000 kronor till grupper för lägerverksamhet.
Bredvid Alva står skolkamraterna Emil Enander, Emil Lötman och Lova Karlsson som också säljer majblomman lokalt. Alla fyra förklarar att de är sugna på att börja sälja.
– Det känns både spännande och roligt, säger Emil Enander och Emil Lötman i munnen på varandra.
Emil Enander ska först gå till prästen i byn för att höra om han vill köpa årets majblomma. Emil Lötman, Lova Karlsson och Alva Westlund tänker gå till grannarna. Sedan kommer de att stå vid torg och butiker. Den minsta majblomman kostar 20 kronor och sedan finna olika varianter, samt klistermärken uppåt i prisklasserna. Kransen kostar 40 kronor.
Årets majblomma går i guld, svart och pärlemor. Inspirationen hittade vinnaren, 12-åriga Elina Hall från Göteborg, hos sommarens gulligaste flygfä – humlan!
– Åååh! Årets majblomma är så fin, utbrister Alva när hon tar fram och visar.
Tack vare en artikel i Norra Uppland i slutet förra året räddades majblomman i Tierp. I artikeln berättade vi om att Majblommeföreningen skulle tvingas att lägga ner sin verksamhet. Skälet var att de kvinnor som arbetat med majblomman inte längre orkade dra lasset. De slutade av åldersskäl och inga efterträdare fanns.
– Genom artikeln tändes glöd hos flera enskilda som tyckte att det var bedrövligt att den lokala Majblommekommittén i Tierp skulle läggas ner. Före årsskiftet lyckades vi ha ett extra årsmöte och häva det tidigare nedläggningsbeslutet. Vi valde in nya medlemmar och kan fortsätta arbetet, säger Ingmor Hildingsson, ny ordförande för Majblommeföreningen.
Den här dagen förser hon tillsammans med föreningens nya kassör Birgitta Wireng Holmberg och majblommeombudet Kerstin Lindqvist, Kyrkskolans elever med allt de behöver för att sälja majblomman.
Majblomman är ett säkert svenskt vårtecken sedan 1907.