Mackens glansdagar i bilder

Grisslamacken vid gamla E 4 på Tierpsslätten revs i höstas. Men mackens forna glansdagar fascinerar. Tisdagen 6 november hålls ett föredrag med bildspel som går på djupet i mötesplatsens skiftande historia.

Uno Ryss väntar på nya pumpar efter att en bilist kört över de gamla.

Uno Ryss väntar på nya pumpar efter att en bilist kört över de gamla.

Foto: Lisbeth Ryss

Tierp2012-10-31 14:01

För djupdykningen i detta stycke lokalhistoria svarar Lars Jonason. Han är hälsingeson och har under många år har passerat macken mellan bostaden i Stockholm och sommarhuset i sin hemtrakt och har kommit att fascineras av platsen.
– Särskilt när man kom norrifrån. Man var nedtyngd av granar och tallar ända fram till Kyrkbyn där slätten öppnade sig. Det var som att komma till ett annat land, säger han.
– Men jag stannade aldrig där, varken för att tanka eller fika, fortsätter han.
Inte förrän 2007, vid en resa ensam i bilen men med kamera i bagaget.
– Då tog jag en bild som triggade mig.

Ögonblicksbilden av en sportbil med macken som fond kallar Lars Jonason för en lyckosam höjdare. Med den som inspiration fortsatte han plåta under sina resor. Han gick vidare med att leta gamla bilder och intervjua människor med relationer till macken. Resultatet är ett omfattande bild- och berättarspel.
Att hans besök med föredrag i Tierps bibliotek råkar ske just på Gustaf Adolfsdagen är måhända en slump, men med klara kopplingar till kvällens tema. Gustaf Adolf Eklund hette den förste av de innehavare som Lars Jonason intresserat sig för. Gustaf Adolf var son till tidigare trumslagarpojken Carl August Eklund. Efter militärtiden försörjde han sig med sadelmakeri och cykelverkstad i Grissla under senare delen av 1800-talet.
Tvärs över vägen från fädernestorpet startade Gustaf Adolf sin reparationsverkstad på 1930-talet, inspirerad av erfarenheter från en vistelse i Amerika.

Kunskap om den andre ägaren Uno Ryss har Lars Jonason inhämtat från dennes dotter Lisbeth. Ryss var inte bara mackägare utan även spelman och fyllde stationen med fiolmusik, inte sällan i musikvänners lag.
I det tredje ägarledet hittade Lars Jonason en oväntad tråd till sig själv. Den är knuten till Lars-Göran Larsson, verksam som polis i trakten.
– Vi har gått i skolan ihop. Det var på en klassträff 1983 jag fick veta att hans fru drev macken.
Krönika om macken på slätten kompletteras vid kvällsföredraget på Tierps bibliotek den 6 november av musik med riksspelman Thore Härdelin. Han ingick på 1970-talet i Skäggmanslaget och har spelat på macken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!