Initiativet till macken som invigdes på Örbyhusdagen förra året, kom från Ewa Erixon, Torbjörn Wiking och Peter Hedén från företagarföreningen i Örbyhus. Macken har nu varit i gång i åtta månader och lockar många kunder
– Vi säljer runt 90 kubik bensin per månad och förhoppningen är att det blir ännu mer när medlemskorten kommer. Jag tror att macken är väldigt viktig för Örbyhus som ort. Många som tidigare åkte och tankade i till exempel Tierp eller Österbybruk slank antagligen in och handlade på samma gång, så det påverkar orten mer än man kan tro, säger Ewa Erixon.
– Ja, det var en katastrof när macken lade ner här. Alla kan inte åka kollektivt och bensin behövs inte bara till bilen utan även till gräsklipparen eller skotern. Nu har vi till och med en skoterled direkt till macken, det är fantastiskt, tillägger Peter Hedén.
Örbyhusmacken har haft en del inkörningsproblem. Bland annat har bensinleverantören nyligen bytts ut och arbetet med att få fram medlemskort har blivit mer komplicerat än de trodde.
– Vi jobbar för fullt för att få fram medlemskorten och har gjort det sedan macken öppnade. Företagen vill ju helst inte tanka utan kort, säger Ewa Erixon.
Trion är glad över att ha lyckats genomföra mackprojektet men säger samtidigt att de aldrig kunde tänka sig att det skulle vara så mycket jobb som det faktiskt är.
Siri Adler Lennström bor i Tobo men tankar allt som oftast i Örbyhus.
– Det var förfärligt när den förra lades ner och Tierp var det närmsta. Nu ser jag till att tanka här så ofta jag kan, för att stödja macken, säger hon.
Mackgruppen har hopp om att kunna lösa problemen med medlemskorten inom en snar framtid. Sedan hoppas de även kunna starta en liten butik eller kiosk och en öppen tvätthall.
– Vi har redan hört av flera som är intresserade av att driva en kiosk eller butik vid macken, säger Ewa Erixon.
Det finns flera forum att engagera sig i på orten. Medlemmarna i det kvinnliga företagsnätverket Feminova från Örbyhus, Vendel och Tobo för ofta diskussioner om vad som behöver utvecklas i bygden på sina möten.
– Just nu behöver vi fräscha upp utemiljön i Örbyhus för att kunna visa upp en bra fasad för besökare. Mer blommor, buskar och parkbänkar, säger Lillemor Alpsjö.
Ann-Charlotte Andersson håller med och tar den stora parkeringen vid Ica som ett exempel.
– I dag är parkeringen en träffpunkt för ungdomarna på orten. De samlas där och sladdar runt på kvällarna. Parkeringen behöver en ny planlösning så det blir svårare att köra runt där och ungdomarna behöver någonstans att ta vägen nu när fritidsgården inte har några lokaler, säger Ann-Charlotte Andersson.
En träffpunkt för alla åldrar, ett allaktivitetshus är något de båda efterlyser. De har även idéer om andra möjliga aktiviteter för unga på orten till exempel en laglig graffitivägg.
Lillemor Alpsjö och Ann- Charlotte Andersson menar att det finns många engagerade personer i Örbyhus som får saker att hända. Som bensinmacken eller det tjugotal nya lägenheter som är på gång att byggas i den gamla syfabriken.
– Vi brukar prata om vikten av att ha en levande landsbygd. Det är viktigt att det finns service även här i Örbyhus och inte bara i tätorterna, säger Lillemor Alpsjö.