Lyckad satsning på egna kök

Sedan i våras lagar Tierps kommun i egen regi maten till förskola, skolor, hemtjänst och äldreboenden. Kommunens kök levererar 4 000 portioner om dagen. Satsningen har varit lyckad och restaurangchefen Mats Bergström tror att den nya ordningen kommer att gälla i flera år framöver.

Restaurangchef Mats Bergström.

Restaurangchef Mats Bergström.

Foto: Anders Badner

Tierp2010-12-27 08:03

Tiden innan kommunen tog över kontrollen på matlagningen levererades maten från firman Sodexo i Gävle. Kommunen hade ett avtal med Sodexo i fyra år som gick ut i månadsskiftet mars/april.
– Sodexo är ju ett storköksföretag, så under de år vi beställde mat därifrån värmdes den bara upp i köken. Det är förstås skillnad att laga maten på efgen hand i mindre kök och vår ambition är att skapa en restaurangkänsla, med en trevligare miljö och flera rätter att välja mellan. Vi vill också laga maten mer ekologiskt, säger Mats Bergström.
Enligt Mats Bergström är barn i förskolan, elever i skolan och äldre nöjda med den mat som nu lagas i kommunens egna kök.
– Vi hade lite problem med leveranserna precis när vi tog över. Vi kör ju ut mat till många ställen. Men nu har vi fått ordning på att få maten dit den ska och i rätt tid.
Nyordningen i Tierp har inneburit att kommunen rustar upp sina egna kök. Sedan kommunen tog över matlagningen används allt fler kommunala kök för ändamålet. Enbart vid Centralköket i Tierp är 14 personer anställda för att laga maten och dessutom är köken i gång i bland annat Örbyhus, Karlholm, Skärplinge och Kyrkbyn. I Söderfors planeras ett kommunalt kök att starta produktion andra veckan i januari.
Skolorna får lunch och till äldreomsorgen lagar man förutom lunch även middagar för helgerna. När skolorna är stängda behöver inte köken köra för fullt. Då minskar de totalt 4 000 portionerna med omkring hälften. Under julhelgen, exempelvis, levererades ett par tusen riktiga julbord till de äldre på äldreboenden och inom hemtjänsten med sill, lax, julskinka, småvarmt och tårta som dessert.
Innan Mats Bergström blev restaurangchef i Tierps kommun var han chef för Räddningsverkets skola i Rosersberg. Han blev färdig kock på Hasselbacken på Djurgården 1967.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om