Lyckad samordning av brandförsvar

Vid nyår samordnas räddningstjänsterna i Norduppland och Uppsala under en gemensam räddningsnämnd och förvaltning placerad i Uppsala. Arbetet med samordningen har gått rekordfort, i bästa samförstånd och till belåtenhet för båda parter.

Jan Pettersson kontrollerar brandbilen på Tierps brandstation.

Jan Pettersson kontrollerar brandbilen på Tierps brandstation.

Foto: Tomas Lundin

Tierp2011-12-24 08:54

– Efter många år av besparingar som gått ut över utbildningar och investeringar i ny materiel har samgåendet lett till att det faktiskt kommer att satsas på Nordupplands räddningstjänst nu, och det ser vi självklart väldigt positivt på, säger Freddy Järvi, facklig förtroendeman på huvudbrandstationen i Tierp.

Brandförsvaret i Uppsala har hög ambitionsnivå när det gäller såväl materiel som utbildning, och det är deras nivå som kommer att gälla även för Nordupplands brandförsvar, där Tierps och Östhammars kommuner ingår, från nyår.
– Vi har brandfordon som är tio år och mer, och visst fungerar de, men de är slitna och kräver underhåll, och nya fordon har plats för mera modern utrustning och är också bättre arbetsmiljömässigt, säger Freddy Järvi, och hoppas att Tierpsstationen ska få nya fordon inom en inte alltför avlägsen framtid.
Men snabbare än investeringar i fordon hoppas Freddy Järvi att det ska gå att få till utbildningar av deltidsbrandmän. Av de totalt 80 deltidsbrandmän som saknar formell utbildning i den sammanslagna organisationen kommer 70 från Nordupplands brandförsvar:
– Det är en av konsekvenserna av att resurserna till räddningstjänsten minskat varje år de senaste fem åren. Nu kommer det förhoppningsvis att kunna ordnas så att den nya organisationen kan ordna interna och godkända kurser så att kunskapsluckor kan täppas till relativt snabbt, säger Freddy Järvi.

Han är enbart positiv till samgåendet som han ser som en möjlighet att i längden kunna minska kostnaderna för administration och i stället lägga resurser på utryckningspersonalen och -materiel.
– Det pågår också förhandlingar om vår organisation i Norduppland som infördes vid midsommar i år. Då stoppades heltidsbrandmännens beredskap på stationerna, och flyttades till beredskap i hemmen, vilket självklart påverkat insatstiderna. Vi hoppas förstås på en återgång till den tidigare ordningen.

Anders Fridborg, vice brandchef i Uppsala brandförsvar, är en av dem som arbetat intensivt under hela hösten med planeringen av det fortsatta arbetet under en gemensam räddningsnämnd.
– Det sista beslutet om samgående togs så sent som i november av kommunfullmäktige i Uppsala. Men vårt arbete började långt före det, och samarbetet mellan oss och kollegerna i Norduppland har gått mycket bra. Det här blir en förstärkning av hela organisationen där vi kan dra nytta av varandras kompetenser och erfarenheter, säger Anders Fridborg.

Under den nya gemensamma räddningsnämnden kommer drygt 400 personer att arbeta, omkring 365 av dem är brandmän, merparten deltidsanställda. Brandförsvaren får också en gemensam ledningsorganisation, vilket gör det enklare att utnyttja resurserna optimalt övet ett större geografiskt område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om