Luggsliten fyr vid Bottenhavet har fått ny lyster

Fyren i Sikhjälma på Hållnäshalvön har fått ett rejält lyft. Den tidigare nedgångna fyren som ska guida nödställda båtar är nu rustad och ommålad i svart, vitt och rött.

Fyren i Sikhjälma på Hållnäshalvön har fått ett rejält lyft. Den tidigare nedgångna fyren som ska guida nödställda båtar är nu rustad och ommålad i svart, vitt och rött.

Fyren i Sikhjälma på Hållnäshalvön har fått ett rejält lyft. Den tidigare nedgångna fyren som ska guida nödställda båtar är nu rustad och ommålad i svart, vitt och rött.

Foto: Angie Gray

Tierp2021-10-17 09:00

Under sommaren och den tidiga hösten har den 54-åriga fyren på Hållnäskusten fått sig en rejäl uppfräschning. 

– Att stå uppe på fyren under sommaren och göra grundarbeten och måla om är helt fantastiskt. Även fast fyren inte är så hög är utsikten när man står högst upp fantastisk, säger Nils Simonsson från Föreningen Sikhjälma Fiskehamn.

Fyren ligger vid Bottenhavet i Sikhjälma hamn vid det som brukar kallas den nordvända uppländska kusten – där man både kan njuta av soluppgång liksom solnedgång. 

Det är medlemmarna i Föreningen Sikhjälma Fiskehamn som svarar för drift och underhåll av både fyr och hamnområde som genomfört arbetet med ett visst ekonomiskt stöd från Tierps kommun.

– Vi har lagt ner runt femtio timmar på att rusta upp och måla fyren, berättar Nils Simonsson.

Fyren har under sin livstid rustats vid två tidigare tillfällen. 

– Nu behövdes det verkligen en upprustning, säger Dage Hållner som även han deltagit i arbetet.

Dage Hållner är rutinerad när det gäller renoveringar av fyrar. Redan 1967 renoverade han och hans bror den 29 meter höga fyren som ligger i Björns skärgård – en timmes båtresa ut i Bottenhavet från Sikhjälma hamn.

Han berättar att fyrens svarta sockel var i rejält behov av upprustning.

– Vi har gjort grundarbeten, renoverat och byggt upp den i kanterna samt målat om den. Nu kommer den att hålla för väder och vind i ett antal år, säger Dage Hållner.    

Dage liksom Nils Simonssons fru Ulla-Karin är hållnäsare och uppväxta i trakten och var med när fyren byggdes.

– Jag kommer ihåg hur det var innan vi hade en fyr här. Då hade vid ett skåp i ett träd därborta där man ställde en fotogenlampa som skulle guida fartygen ute till havs så att de inte körde in i klipporna här i Sikhjälma, berättar Ulla-Karin Simonsson och pekar.

Den dag tidningen är på besök i Sikhjälma är det sydliga vindar och solsken och ganska lugnt ute på havet där några svanar glider omkring på jakt efter föda. En bit upp i luften flyger några knipor omkring liksom ett stort antal gäss som är på väg mot sydligare nejder.

Andra dagar kan det vara betydligt våldsammare väder.

Genom åren har olyckorna och incidenterna varit många i vattnet utanför Sikhjälma. 

Det pratats fortfarande i bygden om briggen Jarl som slogs sönder mot klipporna och sjönk 1933. Delar av vraket vilar fortfarande på sjöbotten i en vik i Sikhjälma. 

– Det material från båten som flöt upp till ytan togs omhand av folk här. Min morfar byggde en soffa av en del av den tygbeklädda inredningen, berättar Ulla-Karin Simonsson.

För 54 år sedan blev fyren verklighet. Dessutom har en lång pir byggts inne vid hamnen som förutom kaj även fungerar som vågdämpare.

– När fyren först byggdes var det en fiskefyr eftersom det då fanns en stor flotta med småskaliga fiskare här. Nu fungerar den som en nödfyr som ska kunna dirigera och styra in nödställda båtar och fartyg rätt till vår hamn, säger Nils Simonsson.

Fyren lockar även besökare.

– Fyrar är vackra byggnationer som många vill besöka. Många kan dock vara svårtillgängliga. Den här är dock lätt att ta sig till. Dessutom ligger fyren helt fantastiskt här vid havet.

– Det är många som kommer upp hit och vandrar på bergsryggen vid naturreservatet Kapplasse och sedan kommer hit till fyren för en fika vid havet, säger Ulla-Karin Simonsson.

Fyrar

En fyr är byggd för att med sitt utseende dagtid och ljussken på natten ge vägledning för fartyg som går för nära land, i farleder och på farliga ställen i vattnet.

Det finns olika typer av fyrar som angöringsfyrar som ska vägleda fartyg rätt, ledfyrar som leder den landnära sjöfarten, hamfyrar som ska underlätta vid insegling i hamnar, varningsfyrar som uppmärksamma på undervattenskablar och ledningar, och fiskefyrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!