Lövstabukten kan bli pilotprojekt

Åtgärder mot dioxin och rester av andra miljögifter i Lövstabukten.

Tierp2014-01-22 12:11

Åtgärderna efter träindustrin i Karlholm kan bli något av ett pilotprojekt under 2015.

Dioxinresterna är kända sedan hösten 2007 och innebar att länsstyrelsen gav Karlholmsfjärden högsta riskklassning. Redan på 1970-talet påträffades rester av tidigare industriverksamhet i bottensedimentet och konstaterades höjda halter av miljögifterna PCB och DDT i prover från fisk.

Strax före årsskiftet 2013-14 gjorde Tierps kommun en ansökan om anslag hos Havs- och vattenmyndigheten till undersökning, analys och kunskapsinhämtning, ett arbete som enligt ansökan ska genomföras under 2014. Det begärda anslaget är drygt 1,1 miljoner kronor. Ansökan har gjorts för den nye ägarens till Karlitområdet räkning.

– Hans miljökonsult har initierat en studie. Det säger Per Jonsson, chef för Medborgarservice, Tierps kommun.

Studien ska ge mer exakt kunskap om giftresternas spridning, samt testa olika metoder för hur de kan tas om hand, till exempel samlas ihop, hur deponin på området kan täckas över och kanske planteras med energiskog. Förstudie har en tänkt fortsättning i praktiskt saneringsarbete under 2015.

– Något liknande har aldrig tidigare gjorts i Sverige, säger Per Jonsson. Han hoppas därför att detta som kan ses som ett pilotprojekt ökar Havs- och vattenmyndighetens intresse för att prioritera det som bidragsberättigat.

Per Jonsson framhåller att något måste göras om området ska kunna bli allmänt tillgängligt, attraktivt och användas för turism och bostäder som den nye ägaren skissat på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om