Lövstaarkivet ska öppnas för allmänheten
Bruksarkivet i Lövstabruk, som skänkts till bygdegårdsföreningen av Korsnäs, är en guldgruva för den historieintresserade. Nu ska arkivarien Erik Broström bringa ordning bland pappren.
Arkivarien Erik Broström ska försöka bringa ordning i det digra arkivmaterialet.
Foto: Marie Ström
I april i fjol skänkte Korsnäs sitt jättelika arkiv till Lövstabruks bygdegårdsförening. Arkivet omfattar, förutom Lövstabruk, även bruken i Karlholm, Tobo, Österbybruk, Vällnora, Rånäs och Gimo.
Det tog sju månader för bygderådet att packa upp de tusen flyttlådorna. Nu fylls hyllmeter efter hyllmeter av gamla bruksböcker som är fyllda med räkenskaper, kartor, köpebrev över fastighetsaffärer, ritningar och uppgifter om rättsliga tvister. Det mesta upprättades under 1600-talet fram till 1926, då bruket slogs igen. De äldsta dokumentet, ett jordbytesavtal på pergamentpapper, är dock från 1356.
- Det är ovanligt med ett så pass omfattande och välbevarat arkiv. De har lagt ned stor möda på att binda in det. Det känns oerhört spännande att titta på detta, säger Erik Broström och stryker över bokryggarna.
Erik Broström ska under en månads tid försöka få ordning på arkivet och göra det mer lättillgängligt för besökare. Han har just avslutat sina studier i arkivvetenskap vid Uppsala universitet och har under utbildningen skrivit en uppsats om det rika föreningslivet i Lövstabruk. Den gamla bruksorten ligger honom varmt om hjärtat. På ett gammalt svartvitt fotografi från 1907 i ett av arkivrummen blickar hans farfars far, Carl Broström, ned. Han spelade kornett i brukets musikkår och är en av de många ättlingar till Erik Broström som levt och arbetat på bruket.
- Min släkt på pappas sida arbetade här. De tillverkade bland annat kol i kolmilorna, säger han.
Även Folket Hus arkiv från slutet av 1800-talet och framåt har flyttats till förvaltarbostaden i Lövstabruk, liksom de Geers arkiv som fortfarande ägs av släkten. Tanken är att samla alla dokument på ett och samma ställe. Förvaltarbostaden, där arkivet förvaras, ägs av Statens fastighetsverk och har bland annat fungerat som pensionat och syfabrik.
I dag går det att besöka arkivet varje onsdag. Så småningom ska en databas, ett utställningsrum och ett forskarrum ställas i ordning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!