Lottor prövade liv i fält
Lottakårerna i Örbyhus och Tierp provar nya grepp för att rekrytera nya medlemmar.
Rikslottachefen Elisabeth Falkemo gästade lägerplatsen.
Foto: Anders Badner
Engagemang i Lottakåren innebär att man gör en insats för det civila samhället, men kan också vara ett steg ut i världen som medverkande i de internationella uppdrag Sverige utför. Fast vid helgens prova-på-läger, med tältplats i en skogsglänta vid Hillebola, var nog myggorna värsta fiender. Och den enda som nobbade myggmedel var Alexander Wedin, gästinstruktör från Norra Upplands insatspluton.
- Då kommer det att lukta myggmedel om motorcykelhjälmen för alltid, sa han och viftade i stället tålmodigt undan insekterna.
Testhelgen i grönkläder hade föregåtts av informationsaktiviteter på skolor i Tierp. När helgen kom återstod sju tjejer som tyckte att en lägerweekend i fält och med möjlighet att testa skogslivet lät kul och intressant.
I programmet ingick att hjälpa till med tältresning, ordna kiss- och latringropar och annat som hör en lägerplats till. De gästades av rikslottachefen Elisabeth Falkemo som berättade om Lottakårens uppdrag och verksamhet. Lars Stadigh, chef för frivilligsektionen vid Luftstridsskolan i Uppsala gav en inblick i internationellt arbete. Alexander Wedin från Norra Upplands insatspluton, stod för ett mer handgripligt pass med lite militär teori och exercis.
Redan vid lunchtid på lördagen hade prova-på-Lottorna testat kycklinggryta med curry ur plåtburk. Godkänt, var det allmänna betyget. Senare väntade lasagne till middag och soppa med smörgås till kvällsmat. Mellan matpauserna var övningsgruppens program fullspäckat. Tillsammans med sina instruktörer från de båda arrangerande kårerna skulle de bland annat ägna sig åt sjukvård, de fick kräla på marken och hade mörkermarsch, under säker ledning av personer med god lokalkännedom. Till nattlivet i lägret fick de sju nya också bidra genom att sitta eldvakt.
Ingrid Kläringe, kårchef för Örbyhus Lottakår, tycker att det finns många skäl till att bli lotta.
Hon och hennes kollega i Tierpskåren framhåller särskilt engagemanget i Posom
- Vi i Örbyhus och Tierp var bland de första Lottakårerna som fick avtal med Posom, säger hon.
Svenska Lottakåren, frivilliga försvarsorganisation med mål att tillvarata kvinnors engagemang för ett säkrare samhälle. Medlem ska vara 15 år och folkbokförd i Sverige.Posom, psykiskt och socialt omhändertagande, en del av samhällets krisberedskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!