Länet är inte bara Uppsalas life science-värld med kopplingar till universitetet, utan har också en rad expansiva företag, till exempel Munters, Atlas Copco, Habia och Erasteel Kloster i Tierps kommun. Tillsammans med planerade stora satsningar på bland annat Forsmark, vindkraftparker och Dannemora gruva vill länsstyrelsen lyfta fram regionen som en grogrund för grön omställning.
– Med grön omställning menar vi klimatåtgärder som minskar växthusgasutsläpp och samtidigt bidrar till ekonomisk utveckling. Norduppland och andra delar av länet är fullt av aktörer som arbetar på det här sättet, säger Stefan Attefall, landshövding i Uppsala län.
– Deras verksamhet kanske inte direkt bidrar till bättre miljö men det finns en strategi och en medvetenhet att till exempel hålla nere koldioxidutsläppen eller resursförbrukningen.
Handelskammaren bedömer att drygt 65 miljarder kronor kan investeras och 5 000 nya jobb skapas i länet innan år 2035. Men landshövdingen ser flera problem som bör lösas för att det ska bli verklighet. Enligt länsstyrelsen behövs:
- Rätt kompetens och arbetskraft
- Fungerande kommunikationer
- Mer elkraft
- Bättre tillståndsprocesser
- Fler bostäder
- Bra utbildning
- Varierad kultur och fritid
– Tidigare har investeringar och satsningar fokuserats på större städer, men framöver blir kommuner som Tierp och Östhammar allt viktigare. Länsstyrelsen vill till exempel underlätta bostadsbyggande genom att vara en hjälpande länk mellan kommunernas ansökningar och regeringens centrala bidrag, säger Attefall.