John Kärki från Sportfiskarna menar att stödet och hjälpen från lokalbor på Hållnäshalvön varit otroligt värdefullt i arbetet med Böleån.
Andreas Grundin och sonen Viktor samt Thomas Andersson är tre som hjälpt till med arbetet i Böleån. Andreas Grundin berättar att han är uppväxt i Kussil, som ligger i närheten, och att han paddlat en del kanot i ån under åren.
Han säger att han aldrig hört talas om att det funnits havsöring i Böleån.
– När vi fick veta om det här projektet och att Böleån är en bra vattenmiljö för havsöringen som är på väg att försvinna i Östersjön, då var det självklart att hjälpa till, förklarar Andreas Grundin.
Andreas Grundin menar att det är stor skillnad i dag i Böleån och innan projektet drog i gång. Då var det stillastående vatten i ån.
– Med de åtgärder vi gjort har vi skapat ett mera strömt vatten som ger bra förutsättningar för att återetablera havsöringen här samt skapa en bättre miljö för även andra fiskarter, annat djurliv och växtlighet här, menar Andreas Grundin.
Både Andreas och sonen Viktor är fiskeintresserade. De konstaterar dock att Böleån är havsöringens barnkammare.
– Här i ån fiskar man inte efter havsöring, det gör man ute i havet. De här är en plats där öringsyngel och smolt ska få växa till sig och så är det en plats för reproduktion. Att förvalta detta är ett livslångt uppdrag, säger Andreas Grundin.