Lokala växter lyste starkast

Emilia Martinelle Anderman och Clara Anderman färgade garn under På tur i Hållnäs-dagen, som genomfördes för tionde året i rad.

Emilia Martinelle Anderman och Clara Anderman färgar garn.

Emilia Martinelle Anderman och Clara Anderman färgar garn.

Foto: Astrid Iselidh

Tierp2012-08-12 07:29

Bärtart, strömmingsburgare och Hållnäsmunkar var några av de godsaker som besökare kunde smaka på i Gudinge under lördagen. I ett båthus visades Gudingefilmen, och på samma plats kunde man hoppa på båten Linda för en tur med Åke Årman.

Kerstin Eriksson som kommit på besök från Julita i Södermanland njöt av färden.
– Det var en jätteskön och lugn tur, pricken över i var när båten saktade ner och vi fick dricka kaffe och äta en god kaka.

Tillsammans med sin farmor, pappa och andra familjemedlemmar framkallade Emilia Martinelle Anderman både färger och dofter i Gudinge. Vant doppade hon garn i hett vatten som färgats av olika växter.
– Jag tycker att vassen blev finast för jag gillar grönt, säger hon.

Förutom vassen färgades garner även med bland annat björk, brunskära och krissla från trakten.
– Växterna på Hållnäshalvön är mycket färgrikare än i exempelvis Uppsala där jag bor, det beror på luften, vattnet och läget, säger Gunilla Anderman.
Hon följer recept från 1700-talet när hon färgar garn, men resultatet blir inte alltid som väntat och recepten har hon moderniserat.

Kjell Årman, som arrenderar Gudinge strandäng där många av blommorna plockats, berättade att den biologiska mångfalden vid Gudinge strandäng är på väg att återställas då kor sedan några år tillbaka återigen betar på ängen efter ett längre uppehåll.

På tur i Hållnäs pågår även i dag, söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!