Senast till slutet av läsåret kan eleverna i Örbyhus skola sitta kvar i den fuktskadade L-byggnaden, om inte deras hälsa ska äventyras. Men kommunen har bestämt sig för att göra en omfattande nybyggnad, och då finns inga pengar till tillfälliga baracker.
Det är inte mer än två veckor sedan föräldrarna till elever i Örbyhus skola kunde pusta ut, de fuktskadade lokalerna skulle ersättas med tillfälliga baracker fick de veta. Men glädjen blev kortvarig, i tisdags meddelade skolan att det inte blir några baracker och att man beslutat att bygga nytt i stället för att renovera.
– Det känns som att de slängde baracklösningen i ansiktet på oss föräldrar bara för att vi skulle bli lugna, säger Mattias Carlsson.
Enligt rektor Inger Wennberg var det inte ekonomiska orsaker som gjorde att man valde bort barackerna, utan det faktum att experter tidigare har intygat att värdena i de fuktskadade lokalerna inte är så farliga. Samtidigt säger hon att folk i skolan fortfarande mår dåligt och att man därför vill bygga nytt och rätt en gång för alla.
Enligt ett utlåtande från överläkaren i yrkes- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset, Gunilla Wieslander, kan skolverksamheten fortsätta i byggnaden som vanligt i höst, men bristerna bör åtgärdas under det kommande läsåret.
– Bara projekteringstiden kommer väl att ta ett år och några av barnen har redan suttit och sugit i sig de här ämnena i ett år, säger Mattias Carlsson.
På Tierps kommuns samhällsbyggnadskontor har man en annan uppfattning om varför barackerna valdes bort.
– Kostnaden för att hyra baracker visade sig bli för hög, säger handläggare Pernilla Rolén Sjöström.
Den 20 september håller skolledning och kommunen ett möte där nybyggnationens framtid förhoppningsvis klargörs.
– Ett alternativ har varit att riva hela skolan, hur som helst kommer det att ta ett tag om det inte ska bli ett fuskbygge. Efter mötet kan vi också bättre se om andra lösningar blir nödvändiga för eleverna under byggtiden, säger Inger Wennberg.
Fuktskadan upptäcktes hösten 2010 då barnen drabbades av förkylningar som inte gick över, fick halsfluss upprepade gånger och astmaliknande symtom. Lärare blev sjukskrivna och kunde inte vistas i lokalerna. När prover togs visade dessa förhöjda värden av skadliga ämnen i tre klassrum.