I ungefär två veckor har Tierps kommun varit varse om en skabbräv som vandrar omkring i centralorten. Det var en privatperson som hade sett den i Vallskoga-området.
Under gårdagen kom nya uppgifter till UNT om att räven befann sig på Tierps mer centrala gator – nämligen Villagatan och Klockars väg.
– Så centralt har inte vi fått uppgifter om, men det ska jag föra vidare till viltvårdaren, säger Andreas Sörlin, markförvaltare på Tierps kommun.
Hur hanterar ni skabbrävar i området?
– Vi vidarebefordrar ärendet till viltvårdare. Men det är ett svårt arbete för dem, för när vi får in rapporten så har oftast räven flyttat på sig, säger han och fortsätter:
– Men så fort vi vet i vilket område den håller till så försöker vi att ringa in den.
Skabbrävar dyker upp titt som tätt i Tierp, menar Andreas Sörlin. Och under den här årstiden är det inte helt lätt att bara ta bort dem.
– Det kan vara en rävhona som diar och kan se luggsliten ut, och man måste säkerställa att det inte finns ungar, säger han.
Räv som angripits av skabb utgör en risk för spridning, framför allt till hund. Eftersom skabbangreppet försvagar räven söker sig många av dem till bebyggelse där de kan finna enkel mat. Generellt sett börjar skabben oftast på öron, hälar och vid svansroten, och kan lättast upptäckas vid svansroten och främre delen av svansen. Har skabbangreppet gått långt kan stora delar av kroppen vara hårlös.