Från hemmet i Örbyhus pendlar han till Praktiska gymnasiet som ligger i Fyrislund i Uppsala. Linus Zetterberg tar studenten i sommar men har redan fått en anställning som svetsare på ett företag i Uppsala.
– Studierna har flutit på rätt bra och det känns skönt att ha ett jobb klart när skolan är slut, säger han.
UNT har tidigare rapporterat om att det skulle behövas anställas runt 5 000 personer fram till 2035 för att klara tillväxten i Tierp och Östhammar. Framför allt är det nya jobb inom kärnkraft, flygbränsleproduktion och gruvnäring, men även inom tillverkning och stålindustrin. Samtidigt lade Högbergsskolan i Tierp ned sitt gymnasieprogram för industriteknik 2021.
– Det programmet fanns i Tierp när jag sökte, men jag valde bort det eftersom det kändes som en lågstatusskola. Det var för många i varje klass och här i Uppsala är vi väldigt få. Då får man mer stöd och uppmärksamhet, säger Linus Zetterberg.
Men han hade allra helst läst på en skola och haft praktik nära hemmet i Örbyhus. Findus Svärd från Uppsala läser andra året på industritekniskt program på Praktiska gymnasiet. Han hade inte haft något emot att jobba i Tierps kommun om pendlingsmöjligheterna fungerade bra.
– Absolut inte, nu har jag bara haft kontakt med företag i Uppsala, men om det fungerade bra att åka fram och tillbaka så skulle jag kunna jobba längre bort i länet, säger han.
Alliansen i Tierp tänker inte återinföra industritekniska programmet på Högbergsskolan eftersom få gymnasieelever är intresserade av de studierna och att det redan finns ett sådant program för vuxna på skolan. Henrik Nyström, platschef för Atlas Copco, skulle gärna se att industritekniskt program återinfördes för gymnasieelever på skolan, men förstår att det är svårt när unga ratar utbildningen.
– Vi som företag har misslyckats med att nå ut och informera om alla fördelar med att jobba här. Många yngre som vill arbeta praktiskt vet vad en mekaniker eller snickare gör, men det är mer oklart vad CNC-operatörer (red anm: hanterar datorstyrda maskiner i produktion) gör och det är framför allt sådana vi behöver anställa de kommande åren, säger han.
– Därför har vi nu bjudit in åttondeklassare på öppet hus för att visa hur vi arbetar och förklara vilka goda karriärsmöjligheter som finns.