Lingnåreladan blir infocenter

För två somrar sedan invigdes Lingnåre kulturreservat på Hållnäshalvön, länets första. "Ett unikt kulturlandskap som speglar en tusenårig samhällsutveckling", konstaterade länsstyrelsen i sin motivering. Nu ska Lingnåre få en informationsbyggnad för reservatets besökare.

Tierp2007-12-06 22:06
Det är den gamla "Lingnåreladan" som på länsstyrelsens initiativ ska ersättas med en ny byggnad, i samma stil men inredd i två våningar. Upplandsstiftelsen, som har hand om kulturreservatets skötsel, har fått uppdraget och sökt bygglov.

Tanken har hela tiden varit att Lingnåre skulle göras tillgängligt för besökare, och den nya ladans entréplan kommer att anpassas för funktionshindrade. Det nedre planet ska fungera som samlingsrum, det övre planet är tänkt att kunna rymma utställningsmaterial som ska förklara kulturlandskapet från vikingatiden fram till 1950-talet. Lingnåre befolkades på 900-talet och ännu finns spåren kvar efter de första inbyggarna, boplatser, gravar och en runsten.
- Från byggnaden ska man kunna se ut över nejden och gravfältet och med hjälp av åskådningsmaterialet är det tänkt att besökarna ska kunna göra sig en bild av hur det en gång såg ut på platsen, när havet gick ända upp till Lingnåre, säger Per Vesterlund på Upplandsstiftelsen.

Den nya byggnaden blir - om bygglovet beviljas - lite större än den nuvarande ladan, 36 i stället för 25 kvadratmeter. Till utseendet ska den påminna om dagens lada, med stående plank spikat som "spaltvägg" med springor mellan bräderna och järnvitriolat. Den lokala hembygdsföreningen lägger "spillertaket" med träspån.
- En rolig detalj är att det blir en liten solpanel på taket som ska ge el till de spottar som belyser utställningen. Uppsala kommun har provat den modellen i en liknande byggnad i Kungsängen och det har fungerat bra, säger Per Vesterlund.

Fotnot: I ett kulturreservat bedrivs aktiv markvård till skillnad från det passiva skydd som gäller för ett naturreservat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!