Enligt Sandvik Coromants platschef i Gimo, Yngve Krantz, är anledningen till varslet ett utmanande marknadsläge som lett till att företaget måste minska kostnadsmassan. Och nu varslas alltså 80 anställda.
Moses Isik, VD för Söderfors Steel i Tierp, är väl bekant med marknadssituationen. När investmentbolaget Garden Growth Industries AB köte förlusttyngda Scana Steel AB och bildade Söderfors Steel AB så tvingades de genomföra vissa besparingsinsatser – och 25 fast anställda fick sluta. I dagsläget jobbar ungefär 110 personer på bolaget i Söderfors.
– Priset på olja och metaller har gått ner kraftigt och legat lågt ett tag nu. Detta har påverkat efterfrågan hos olja- och gaskunder samt kunder inom gruvindustrin vilka är viktiga segment för både Sandvik och oss. Som alla andra märkte vi av detta redan i början av året och vi agerade redan då med att anpassa bemanningen till efterfrågan från våra kunder, säger Moses Isik.
Och det har gett resultat?
– Vår verksamhet går bra och stabilt. Vi har en ambitiös plan att växa företaget med 30 procent inom 24 månader, säger Moses Isik.
LÄS MER HÄR: Nya ägare har vänt förlust till vinst.
Och enligt Atlas Copcos presschef, Ola Kinnander, så finns det inga varselplaner gällande deras fabrik i Tierp heller.
– Tierpfabriken går bra, det är en av våra fabriker som går starkast just nu, säger Ola Kinnander.
Atlas Copcos fabrik i Tierp har omkring 500 anställda. Där tillverkar de i huvudsak skruvåtdragare som används inom bil-, flyg- och elektronikindustrin.
– Vi har tvingats varsla anställda på andra områden där vi är verksamma inom just gruvindustrin – men så är inte fallet i Tierp, säger Ola Kinnander.
Hur går tankarna när ni hör att Sandvik storvarslar?
– Först och främst så lider man ju med de anställda. Men tyvärr är det så den här branschen funkar och företagen tvingas att anpassa sig efter marknaden, säger Ola Kinnander.