Lidande djur fick inte hjälp - länspolismästaren åtalsanmäld
Djurskyddsmyndigheten har lämnat in en åtalsanmälan mot länspolismästare Göran Lindberg. De anser att Göran Lindberg har begått tjänstefel i samband med ett djurskyddsärende i Tierp. Polisen, som ska verkställa beslut om omedelbart omhändertagande av djur, väntade tre månader och tre veckor med att ta hand om de aktuella nötkreaturen och det tycker djurskyddsmyndigheten är för lång tid.
Göran Lindberg anklagas för tjänstefel.
Foto:
— Tre månader och tre veckor är inte omedelbart och det är mycket allvarligt att det dröjer så länge när det handlar om djur som mår dåligt, säger Carl-Gunnar Fridolfsson som är chefsjurist på djurskyddsmyndigheten.
Dagar - inte månader
Djurskyddsmyndigheten anser att Göran Lindberg, länspolismästare i Uppsala, har gjort sig skyldig till tjänstefel eftersom han som ytterst ansvarig haft skyldighet att beordra verkställighet men inte gjort det. Det finns ingen exakt definition på vad som är "omedelbart" men enligt Carl-Gunnar Fridolfsson ska det handla om dagar eller timmar och inte om flera månader.
— Det är klart att krångliga ärenden kan ta lite längre tid eftersom det kan vara svårt att hitta bra lösningar men tre månader är på tok för lång tid. När polisen fått uppdraget i sitt knä kan de inte bara lägga det åt sidan, säger han.
Carl-Gunnar Fridolfsson säger att den här typen av anmälningar inte är särskilt vanliga.
— Jag känner inte till några andra fall och min uppfattning är att det här fungerar bra vid andra polismyndigheter i landet.
"Bra att polisen granskas"
Länspolismästare Göran Lindberg hade på onsdagen inte tagit del av åtalsanmälan men han vet vilket ärende det rör sig om.
— Jag har inte alla detaljer men det var olika omständigheter som gjorde att det drog ut på tiden. Vi måste överväga saker som djurens lidande, kostnader och alternativ innan vi kan göra något, säger han.
Göran Lindberg tycker det är bra att polisens agerande i det aktuella fallet granskas men han ifrågasätter om omhändertagande av djur egentligen ska ligga hos polisen.
— Kanske är det andra som är bättre skickade att sköta den här typen av ärenden.
Djurskyddsmyndigheten har nyligen skickat in åtalsanmälan till åklagarmyndigheten i Västerås och nu väntar en utredning som ska avgöra om det finns någon grund för att inleda en förundersökning.
FAKTA
Beslut om omedelbara omhändertaganden av djur kan fattas av kommun och ska fastställas av länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kan prövas av förvaltningsdomstolarna. Polisen ska verkställa beslut om omhändertagande av djur.
Sedan den första januari i år ansvarar djurskyddsmyndigheten för den centrala tillsynen av djurskyddet. Denna uppgift låg tidigare hos Jordbruksverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!