Larmet: Politikerna är för okunniga

Politikerna är för oengagerade och okunniga. Kommunstyrelsen i Tierp sågas vid fotknölarna i en ny rapport. "Det är ytterst oroande", säger Daniel Blomstedt (M).

Daniel Blomstedt (M), ordförande i kommunfullmäktige

Daniel Blomstedt (M), ordförande i kommunfullmäktige

Foto: Oscar Söderman

Tierp2024-03-21 05:00

Flera av kommunstyrelsens ledamöter kommer oförberedda till möten och har inte satt sig in i viktiga beslut. Dessutom brister deras politiska engagemang. Den starka kritiken står i en  nyrapport från Tierps kommunrevisorer.

– Det är ytterst oroande att ledamöter inte tar sitt uppdrag på största allvar. Det här är den fränaste kritiken jag har läst i en revisionsrapport någonsin, säger Daniel Blomstedt (M), ordförande i kommunfullmäktige.

Han poängterar att fullmäktige kan vägra att ge ansvarsfrihet för kommunstyrelsen, det vill säga underkänna deras arbete. Mest vanligt är då att de ledamöter som vägrats ansvarsfrihet själv väljer att avgå från sitt uppdrag, men det finns även andra följder.

undefined
Daniel Blomstedt (M), ordförande i kommunfullmäktige

– Jag vill inte diskutera om nekad ansvarsfrihet är aktuellt i det här fallet utan nöjer mig med att konstatera att fullmäktige kräver bättring, åtgärder och även att en ny granskning av kommunstyrelsens arbete ska genomföras.

I revisorernas rapport framkommer det att kommunstyrelsen har en kultur som bitvis hindrar en effektiv hantering av ärenden. Ledamöterna har i enkätsvar lämnat kommentarer som "politikerna tar inte sitt ansvar, tjänstepersoner får ta för mycket ansvar”, ”otydliga beslutsunderlag” och "det har slarvats med att bereda ärenden i utskotten.” 

– Jag välkomnar granskningen och förslag på åtgärder för att förbättra verksamheten. Även om jag är ansvarig för att leda kommunstyrelsen så har alla ledamöter ett eget ansvar att fullfölja sitt uppdrag på bästa sätt och vara pålästa, säger Sara Sjödal (C), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Sara Sjödal (C), är ordförande i kommunstyrelsen och anser att alla ledamöter har ett eget ansvar att vara engagerade och pålästa.

Dessutom bröt flera ledamöter mot kommunallagen när de inte svarade på revisorernas enkät. 

– Några ledamöter fick enkäten till skräpposten och några förstod nog inte, trots påminnelse, att det var revisorernas enkät utan ett externt utskick. Vi ska vara försiktiga med att öppna dokument från sådana avsändare, säger Sara Sjödal.

undefined
Viktoria Söderling (S) håller med om allt som skrivs i rapporten och tycker att kommunstyrelsen måste skärpa sig.

Oppositionsrådet Viktoria Söderling (S) är inte förvånad över rapportens resultat.

– Allt som står där stämmer. Flera tjänstepersoner vill inte komma till kommunstyrelsens möten eftersom de tycker att politikerna inte gör sitt jobb. Vi måste alla ta till oss av kritiken, men styret måste skärpa sig och ge oss samma information som de har när vi ska fatta beslut, säger hon.

Kommunstyrelsen har nu upprättat handlingsplan med förhållningsregler som ska presenteras inom kort.

Så funkar politiken

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. De väljer bland annat ledamöter i kommunstyrelsen som i sin tur leder och samordnar allt arbete inom kommunen samt ansvarar för kommunens ekonomi. 

Fullmäktige utser även förtroendevalda revisorer för att granska de beredande och verkställande organen. Revisorerna granskar, med stöd av sakkunniga, verksamheten och prövar ansvarstagandet samt lämnar ett uttalande om detta till fullmäktige.

Det är styrelser, nämnder och fullmäktigeberedningar samt enskilda ledamöter i dessa organ som har ansvar och därför ansvarsprövas av fullmäktige. 

Ansvaret är i grunden kollektivt, men kan prövas individuellt om en enskild förtroendevald agerat på ett uppenbart felaktigt sätt.

Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!