Lantliv på mjölkgården i Ullfors bro

Allt färre livnär sig på jordbruk i Sverige, men det finns några som stretar på med att mjölka kor och lassa hö. Irene Berglund och Hasse Pettersson är några av dem och den här helgen har de öppet hus på gården utanför Tierp.

Gården i Ullfors bro producerar en miljon kilo mjölk per år.

Gården i Ullfors bro producerar en miljon kilo mjölk per år.

Foto: Sanna Casson

Tierp2006-08-05 00:00
De har precis hunnit fått i sig lite frukost efter morgonmjölkningen och nu är de tillbaka ute på gården igen.
Korna ska utfodras, hagarna ska ses över och kanske behöver traktorn fixas. Mellan sju och tjugo timmar per dygn arbetar Hasse Pettersson och Irene Berglund på gården i Ullfors bro.
— Det finns alltid saker som ska göras och det tar en del tid, men det är det helt klart värt, säger Hasse Pettersson.
Omväxlingen och kontakten med djuren är några av fördelarna med yrket enligt honom. Trots att det finns hela 100 kor och 100 ungdjur på gården har nämligen Hasse och Irene ett särskilt förhållande till några av dem.
— Vissa tyr sig mer till oss än andra. Och kor kan vara väldigt sällskapliga, samtidigt som de är mycket lugnare än hästar, säger Irene Berglund.

En miljon kilo mjölk per år
Varje ko har ett namn och stamtavlorna hänger i långa rader längs väggarna. Det är Stjärna, Hedda, Marta, Ida, Roxy, Gullan och många fler.
Småkalvarna bökar inne i sin spilta. De är mellan tio dagar och två månader gamla och en av dem står och sörplar i sig mjölk ur någonting som liknar en stor milkshakemaskin. Kalvarna skiljs nämligen från sin korna redan efter ett halvt dygn.
— Det finns flera anledningar till det. Dels ska kalvarna träna på att ta vara på sig själva och det är svårt om ko och kalv fäster sig vid varandra.
— Sedan vill vi att korna ska äta bra, för att de ska producera mycket mjölk och det gör de inte om de hela tiden oroar sig för kalven, säger Hasse Pettersson.
Gården i Ullfors bro producerar en miljon kilo mjölk per år, så det blir en del mjölkning. Halv fem på morgonen är första passet och nästa börjar halv fem på eftermiddagen. Ungefär 60 kor hinner de mjölka i timmen, med hjälp av maskiner. Ändå kan det vara kärvt att få allt att gå ihop ekonomiskt.
­— Ja, det här är inget jobb som man har för pengarnas skull direkt. Och framtiden ser också ganska mörk ut för priset på mjölk sjunker hela tiden, säger Hasse.
Konkurrensen från den internationella marknaden är en stor orsak till prissänkningen. Tysk långprismjölk blir exempelvis allt vanligare. Samtidigt tror Hasse och Irene att många kommer att fortsätta köpa svenskt.
­ — Ja, svensk mjölk är lite dyrare, men det beror på att kraven på djurhållning är högre här. I Sverige får man inte hormonbehandla djuren och utrymmet får inte vara för litet i ladugården. Sådana saker är också viktiga, säger Irene Berglund.
Hela lördagen och söndagen är mjölkgården i Ullfors bro öppen för allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om