Lantbruksbränder ökade kraftigt

Antalet lantbruksbränder i Uppsala län ökade kraftigt under 2008, från 58 bränder året dessförinnan till 92 stycken. Länsförsäkringar Uppsala vill nu arbeta tillsammans med lantbrukarna för att minska antalet bränder.

Rickhard och Anna-Karin Louie-Yings stall i Holvarbo utanför Vendel brann ned till grunden för ett år sedan. Inte förrän i oktober i höst räknar de med att att ha ett nytt stall klart.

Rickhard och Anna-Karin Louie-Yings stall i Holvarbo utanför Vendel brann ned till grunden för ett år sedan. Inte förrän i oktober i höst räknar de med att att ha ett nytt stall klart.

Foto: Eva Nevelius

Tierp2009-03-20 07:00
- Det man ser statistiskt sett är att åskskadorna ökar. Det kan nog till en del bero på att mycket ny teknik har tagits in i husen. Det är robotar som styrs av datorer och man använder sig av adsl. Åskan kommer ofta in via el- och telefon med stora skador som följd, berättar Peter Bratt på Länsförsäkringar Uppsala.
I första hand var det bostadshusen som drabbades. 60 procent av skadekostnaden var knuten till lantbruksvillorna. I många fall kommer man aldrig fram till vad som orsakade bränderna, men elfel och eldning av fastbränsle kan vara andra bakomliggande orsaker.
- Det eldas mycket med pellets, spannmål och flis. Det finns alla möjliga varianter, säger Peter Bratt.

För Länsförsäkringar handlar det om stora pengar. Sammanlagt hamnade den totala skadekostnaden för lantbruksbränderna 2008 på 31,1 miljoner kronor.
- Vi måste få ner antalet bränder, det går inte att fortsätta så här. De här husen är så stora så de blir väldigt dyra att återställa. Det kan ofta handla om 4-5 miljoner kronor för ett enda hus.
I början av veckan höll Länsförsäkringar en brandsäkerhetsdag för cirka 130 lantbrukare i Uppsala. Nu planerar man att besiktiga 100 slumpvis utvalda gårdar för att hitta brandrisker i till exempel pannrum, eldstäder och elinstallationer. Även ladugårdar, stall och andra utrymmen ska gås igenom för att se hur man kan minska risken för spridning av brand.
- Det är lite folk på en gård i dag och många hus att hålla koll på. Med förhållandevis enkelt tillvägagångssätt kan vi tillsammans med lantbrukaren snabbt och oftast inte särskilt kostsamt öka brandsäkerheten markant, säger Peter Bratt.

Han berättar bland annat att man bör kontrollera elledningar efter ett blixtnedslag eftersom isoleringen på dem kan ha skadats och bränder uppstå så lång tid som ett halvår efteråt. På landet är det också vanligt att möss gnager på ledningar i väggen.
Om ni inte lyckas få ner antalet bränder, kommer ni att höja premierna för lantbrukarna då?
- Det är ofta en konsekvens men vi vill helst jobba förebyggande först så vi slipper det. Att höja premierna är en absolut sista utväg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!