Det var den 15 maj i år som Samhällsbyggnadsenheten beviljade bygglov för ett HVB-hem för fem till sex barn mellan 13 och 19 år och personal dygnet runt på Tempelgatan. I området fins redan ett LSS-hem (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade).
Elva boende i området överklagade beslutet.
Ett överklagande avvisades direkt av länsstyrelsen därför att hens bostad inte är direkt angränsande till tänkta plats. Övriga tio har Länsstyrelsen nu prövat.
De närboende uppgav invändningar som: ”Varför tränga in allting bland privata villor?”, ”Vårdbyggnaden är inte hänförlig till villabebyggelse och inte heller det bostadsändamål som planen medger.”, ”Med ett HVB-hem kommer det vara trafik dygnet runt, alla dagar på året, vilket medför buller som är störande för omgivningen.”, ”Att Tierps kommun väljer att placera ytterligare ett HVB-hem/vårdboende mitt i en villaidyll påverkar berörda familjers ekonomier och trivsel oerhört”. ”Tilltänkt verksamhet påverkar värdet på närliggande småhus drastiskt.”, ”I dag byggs förskola ca 50 m från HVB-verksamheten, vilket inte är lämpligt ur säkerhetssynpunkt.”
Vad gäller de boendes invändningar gällande trafikmiljö, närmiljö och fastighetsvärde anser länsstyrelsen att ett HVB-boende på en grannfastighet ”inte är något som i sig kan betraktas som en ’betydande olägenhet’ ”. Begreppet, skriver man, innefattar ett skydd för berörda grannar mot exempelvis skymd sikt, sämre ljusförhållanden och sånt som härrör från en byggnads tilltänkta användning, som buller och luftföroreningar. Av praxis måste det då vara fråga om
väsentliga olägenheter för att bygglov ska kunna vägras.
Länsstyrelsen skriver i sitt svar att byggnaden är utformad och placerad på ett lämpligt och planenligt sätt och påverkan på omgivningen inte kommer inte att bli mer störande än normalt: ”På platser för bostadsområden är det normalt mycket liv och rörelse i vardagen”.
Dessutom, påpekar man, att detta främst rör sig om ett boende och att personalens funktion kan jämställas med att andra barn och unga har tillgång till föräldrar dygnet runt.
Syftet med hemmet, skriver man, är inte vård utan att skapa en trygg och stabil vardag för ungdomarna ”som vid 17 års ålder ska börja slussas ut och vid 18 års ålder förhoppningsvis klarar eget boende och liv.”
Länsstyrelsens beslut kan inom tre veckor överklagas hos Mark- och miljödomstolen.