Sedan dess går torkfläktarna varma.
Den ahlinska villan är bara ett av flera småhus som drabbades av översvämningar vid de kraftiga och lokala skyfallen den 8 och 18 juli. Nyhetsrapporteringen efter de ovädren talade om vattenskador i drygt 35 småhus och översvämning i kommun- och polishuset. Tillfälligt vattenfyllt blev det även i gångtunneln vid stationen och vattenmassorna släckte elen til l en pump vid tunneln till ridhuset, så att gångvägen blev en insjö. Med regnet den 18 juli följde åskväder som orsakade brott på huvudvattenledningen. Facit blev att många stod med vatten på fel ställe och ännu fler ortsbor blev utan dricksvatten.
För småhusägarna med vattenskadade källare återstår en lång väntan på torrperiod.
– Två torkar går i min källare och i grannfastigheten är det tre. En fuktkontroll har gjorts och minst en till ska göras, säger Bertil Ahlin.
Han räknar med att torkarna måste gå åtminstone 4-5 veckor till innan det kan bli dags att återställa upprivna golv, bortsågade väggstycken och att packa upp det som räddades från golvet.
I väntan på det funderar han över hur följderna kunde bli så stora och riktar sina frågor till kommunen.
– Här är dag- och avloppsvattnet separerat. Att det kan komma in så enormt mycket regnvatten i avloppsvattnet är ett frågetecken. Var skedde den överströmningen och varför, undrar han.
Tierps kommun jobbar på begäran från försäkringsbolagen med en teknisk utredning av skyfallens konsekvenser.
– Det kommer nog att ta hela augusti innan den är klar, det är mycket data som ska sammanställas.
Det säger kommunens va-chef Roger Rohdin.
Han kan bland annat med ledning av de uppgifter han fått från småhusägare bekräfta att regnet den 18 juli lokalt gav mängder på 40 mm på kort tid och skyfallet den 8 juli mellan 30 och 70 mm, men under längre tid.
Länsförsäkringar i Uppsala handlägger flera av skadeärenden och har i dagsläget tagit emot ett 20-tal anmälningar från drabbade husägare i Tierp.
– Men det kan finnas ett mörkertal. Det säger Ronny Printzell, skadegruppchef.
– 6-7 ärenden har avskrivits, sedan husägarna gjort bedömningen att skadekostnaden inte uppgår till de 10 000 kronor som är lägsta självrisk och därefter utgör 10 procent av skadebeloppet.
Vattenskador genom inflöde från avlopp och golvbrunnar ersätts normalt av hemförsäkringen.
– Men vi har bett Tierps kommun om deras orsaksutredning, om det beror på avloppssystemet tittar vi på möjligheten att få tillbaka våra pengar, säger han.