Lång polisutredning bakom åtal mot spritförsäljare

Polisen har under lång tid spanat mot den 65-årige Tierpsbo som åtalats för att under sju års tid ha sålt stora mängder sprit olagligt till såväl vuxna som ungdomar. Först när polisen fick tag i en kundlista lyckades man få fram bevisning som räckte till åtal.

Tierp2008-04-27 00:16
Ett skäl till att den misstänkta spritförsäljningen kunnat pågå så länge är enligt Bertil Gunnarsson, tidigare närpolischef i Tierp, att det krävs stora spaningsresurser för att samla in hållbara bevis vid olovlig spritförsäljning.
- Folk vill inte bli av med sin "kran". Vid ett tillfälle för några år sedan gjorde vi ett tillslag då vi hade ett vittne. Men sedan backade vittnet och vi blev tvungen att lämna tillbaka spriten.

För att kunna spana mer effektivt har Tierpspolisen samarbetat med tullen i Skåne, som tipsat om när mannen återvänt till Sverige från utlandet med eventuella nya leveranser.
Att man nu lyckats få en rad personer att vittna mot mannen är enligt nuvarande närpolischef Niklas Hållkvist resultatet av polisens enträgna spaningsarbete.
- Vi tog kontakt med en person som vi såg gå därifrån som medgav att han köpt sprit. Det gjorde att vi kunde göra en husrannsakan. Då hittade vi försäljningslistor som gjorde att vi kunde bygga upp bevisningen genom förhör.

Under början av april har en lång rad vittnesförhör hållits med personer på mannens kundlista. I förhören framträder bilden av vad som närmast kan liknas vid en mindre sprit- och cigarettbutik i 65-åringens villa i Tierp. Sortimentet har varit brett, och varorna har sålts enligt en fast prislista.
Till skillnad från hos Systembolaget ska det dock inte ha funnits någon åldersgräns. Ett vittne säger att han började handla sprit från 65-åringen när han var i 13-14-årsåldern
- Att mannen även ska ha sålt till ungdomar är något som först kommit fram på senare tid, säger Niklas Hållqvist.

Enligt ett annat vittne är det minst ett 40-tal ungdomar som brukat köpa alkohol av mannen. Ändå har Sanna Jurell, samordnare för nattvandrarna i Tierp, aldrig hört talas om att alkohol såldes till ungdomar vid den aktuella adressen.
- Jag är förvånad att vi inte hört något. Vi brukar få höra en hel del när vi är ute. Vi har ju märkt att ungdomarna har lätt att få tag i alkohol, och många gånger undrat var det kommer ifrån.
Enligt Anna Möller, länssamordnare för drogförebyggande åtgärder på länsstyrelsen och fältsekreterare i Tierp mellan 1997-2006, är det generellt sett mycket svårt att få ungdomar att avslöja varifrån de får tag i alkohol.
- Det var egentligen bara när någon druckit så mycket att han eller hon fått åka till akuten som de blev så desperata att de var intresserade att berätta.

En modell för att få fler att berätta hur de får tag sprit testas sedan första februari av närpolisen i Enköping. Idén är att alltid upprätta en polisanmälan och hålla förhör när man påträffar ungdomar med alkohol. Tidigare förverkade man ofta bara alkoholen.
- Vi ser bara på de här månaderna som vi arbetat så att vi fått in många fler tips om langning, säger Lisa Sannervik, biträdande närpolischef i Enköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om