Lancashiresmedjan ska repareras
Hopp om nytt liv i gammal smedja. I år avsätter Tierps kommun pengar för att reparera delar av Lancashiresmedjan i Karlholm. Samtidigt söker ortens utvecklingsgrupp pengar för att levandegöra smedjan inför turistsäsongen.
Foto: Linn Sandberg
— Det är framför allt taket som behöver åtgärdas, det är dålig standard. Vatten har läckt och det kan göra att det fort går åt helsike, säger Rolf Pettersson (s) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Fräscha upp smedjan
Även från idé- och utvecklingsgruppen i Karlholm, som är en paraplyorganisation för ortens föreningar, försöker man finna vägar att fräscha upp smedjan. För året har utvecklingsgruppen sökt pengar från Riksantikvarieämbetets bidrag till arbetslivsmuseer för att bättre kunna åskådliggöra smedjans innehåll för besökare.
— Vi vill göra det lite mer levande. Därför har vi sökt pengar för att förbättra belysningen här inne. Vi vill också investera så vi kan få i gång en ånghammare och göra som en fuskhärd i en av ugnarna, säger Britta Eriksson som är sammankallande i utvecklingsgruppen och med i turistgruppen i Karlholm.
Om utvecklingsgruppens bidragsansökan går igenom hoppas de på att få arbetet färdigt till sommarsäsongen. Men trots årets planerade insatser för smedjan är det mycket arbete som återstår.
— Det räcker inte, det här är ett jätteprojekt. Men man får ta en bit i taget, säger Britta Eriksson.
FAKTA Lancashiremedjan i Karlholm
1879 introducerades lancashiresmidet i Karlholm. Lancashiresmide är en metod för framställning av smidbart järn som infördes till Sverige från England under 1830-talet.
1880 uppfördes Lancashiresmedjan på platsen för en äldre vallonsmedja som funnits på platsen sedan Karlholms bruk grundades av Charles de Geer år 1728.
1932 lades driften ned helt och hållet i smedjan.
1995 byggnadsminnesförklarades smedjan av länsstyrelsen i Uppsala.
Smedjan ägs i dag av Tierps kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!